Comisia Europeană începe timid lupta împotriva companiilor cu sedii în cutii poştale

Data publicării:
cutie postala

Comisia Europeană intenţionează să desfiinţeze firmele cu sedii la adrese de cutie poştală, un sistem prin care acestea evită taxele, foarte răspândit în Uniunea Europeană. Marile grupuri îşi fac o căsuţă poştală într-un paradis fiscal unde îşi transferă şi veniturile, care sunt impozitate mai puţin sau deloc.

Comisarul european pentru impozitare Algirdas Semeta vrea să introducă o clauză antiabuz până la finalul anului viitor, dar nu a menţionat încă şi ţările către care ar fi îndreptate viitoarele reglementări. Surse Euractiv vorbesc însă despre Luxemburg şi Irlanda, care ar fi cele mai afectate - au cele mai permisive legislaţii fiscale.

Prin noile reglementări, companiile vor fi obligate să arate ce taxe plătesc în fiecare ţară în care au subsidiare. În lipsa acordurilor internaţionale, firmele cu subsidiare în diferite ţări pot alege între diferitele regimuri fiscale şi astfel pot scăpa de taxe doar prin înfiinţarea de subsidiare în alte ţări sub formă de căsuţe poştale. Este metoda prin care Google evită plata a miliarde de dolari în fiecare an. Câştigurile gigantului american ajung printr-o subsidiară irlandeză într-o căsuţă poştală din Bermuda. Reţeta este aplicată şi de Amazon, şi de alte mari companii. Iar fără reguli noi, fenomenul nu poate fi oprit.

De fapt aceste propuneri de modificare a legislaţiei europene au o bătaie mai lungă. Pentru a închide portiţele, comisarul european pentru impozitare vrea o bază comună de taxare pentru firme, inclusiv o metodă standard de calcul a scutirilor.

Propunerea nu este foarte bine primită, pentru că sunt temeri că asta s-ar putea ajunge la o taxă unică la nivel european. Este un ingredient absolut necesar pentru o mai bună integrare a spaţiului comunitar, pentru dezvoltarea ca Statele Unite ale Europei, însă unele ţări mai puţin avansate îşi pierd din atractivitate.

România are o istorie lungă cu firmele înregistrate în jurisdicţii off-shore. Companiile autohtone sunt deţinute prin intermediul unor vehicule înregistrate în ţări cu taxare mai redusă. O serie de privatizări s-au făcut prin vânzări către firme înregistrate în paradisuri fiscale, mai ales între 2000 şi 2005. În această perioadă, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a încheiat 13 contracte cu investitori înregistraţi în jurisdicţii off-shore ca Antilele Olandeze, Cipru, Lichtenstein şi Luxemburg. Unele dintre privatizări s-au făcut chiar cu firme de tip cutie-poştală.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri