Comisia Europeană, mulțumită de amendamentele propuse de Polonia pentru legislația pe justiție criticată anterior

Data actualizării: Data publicării:
drapelele poloniei si uniunii europene
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană se declară „mulţumită” de amendamentele propuse la legea privind Curtea Supremă a Poloniei, a anunţat joi un purtător de cuvânt al executivului comunitar, informează Agerpres, care citează Reuters.

steag drapel polonia ue shutterstock_707575321
Foto: Shutterstock

Citiți și:  Sancționată drastic de UE, Polonia pune capăt unor măsuri în Justiție considerate „antidemocratice”

„Comisia este mulţumită de această schimbare - în mod precis în direcţia cerută de noi”, a spus reprezentantul CE. „Aceste schimbări trebuie să fie confirmate de îndată ce procesul legislativ este încheiat”, a adăugat el.

În 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art. 19 al Tratatului privind UE în legătură cu art. 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri