Comisia Europeană propune deschiderea completă a pieței UE pentru vinurile moldovenești

Data publicării:
MOLDOVA VIN -Mediafax Foto-Bogdan Maran-2

Foto: Mediafax

Actualizare 16.20. „Iniţiativa, materializată prin implicarea directă a comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, reprezintă o măsură compensatorie, de sprijin concret pentru sectorul agricol din Republica Moldova, în contextul restricţiilor impuse recent la importurile de produse vinicole din acest stat”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

-----------

Măsura este necesară pentru a compensa dificultățile cu care R. Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale, informează un comunicat oficial, citat de Agerpres.

Deși Comisia nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, „dificultățile pe unele din piețele sale tradiționale”se referă la decizia Rusiei, din 10 septembrie, de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, citat în comunicat.

CE va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA.

Executivul comunitar cere Consiliului și Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări, se mai menționează în comunicatul citat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri