Comisia Europeană propune un buget mai mare cu 2 miliarde de euro pentru urgențele transfrontaliere ale UE

Data publicării:
stelele ue pe un fundal de pamant crapat
Sursa foto: Getty Images

Comisia Europeană a propus, marți, ca mecanismul UE folosit în caz de urgențe transfrontaliere să fie mărit cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, ajungând astfel la 3,1 miliarde de euro. Banii sunt folosiți pentru rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de pădure, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore.

Comisia propune să ofere Uniunii Europene „instrumentele necesare pentru a reacționa mai rapid atunci când o urgență transfrontalieră gravă, precum pandemia de coronavirus, afectează țările UE în același timp”.

„În acest scop, rescEU — care face parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene - va fi consolidat în mod semnificativ, cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, pentru a se crea rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de păduri, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore”, arată un comunicat emis de Executivul european.

În conformitate cu propunerea Comisiei, UE va crea o rezervă de capacități de răspuns la situații de criză, va putea face achiziții directe de echipamente și va putea finanța în totalitate costurile de dezvoltare și de funcționare ale capacităților rescEU.

Comisia a propus și o creștere cu 5 miliarde de euro a bugetului său umanitar global, alocând în total 14,8 miliarde de euro în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri