Comisia Europeană: România trebuie să transpună Directiva UE privind combaterea terorismului

Data publicării:
antitero terorism arma forte de ordine
Suedia conștientizează prezența unei amenințări concrete. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Ungariei, Letoniei, Suediei, Sloveniei și Slovaciei pentru transpunerea incorectă a anumitor elemente ale normelor UE privind combaterea terorismului.

Directiva UE 2017/541 prevede dispoziții care incriminează și sancționează infracțiunile legate de terorism, cum ar fi deplasarea în străinătate pentru a comite o infracțiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul UE pentru astfel de activități, instruirea în scopuri teroriste și finanțarea terorismului.

Normele stabilesc și dispoziții speciale pentru victimele terorismului, pentru a se asigura că acestea au acces la informații fiabile, precum și la servicii de sprijin oferite de profesioniști și de specialiști, imediat după un atac și atât timp cât este necesar. Conform executivului european, ele reprezintă o parte importantă a Agendei UE privind combaterea terorismului.

Statele membre trebuiau să le transpună în legislațiile naționale până la 8 septembrie 2018. Ungaria, Letonia, România, Suedia, Slovenia și Slovacia au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri