Comisia Europeană spune că este pregătită să gestioneze împreună cu statele UE o perturbare a livrărilor de gaze rusești

Data actualizării: Data publicării:
flacara cu gaz cu steagul rusiei in interior
Rusia a cerut țărilor europene să plătească în ruble pentru importul de gaz. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană este pregătită pentru posibile perturbări ale livrărilor de gaze din Rusia după ce aceasta a cerut plata gazelor în ruble, a declarat miercuri Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu pactul verde european, relatează DPA şi Reuters.

„Noi, Comisia, ne-am pregătit de foarte mult timp (...) Suntem pregătiţi pentru orice situaţii de acest fel. Desigur, vom colabora cu statele membre astfel încât toată lumea să fie pregătită pentru orice fel de situaţii”, a spus responsabilul comunitar.

După ce guvernul german şi-a activat planul de urgenţă privind aprovizionarea cu gaze, Timmermans a apreciat drept „logic ca guvernele să se pregătească singure şi de asemenea să acţioneze preventiv”.

Ca răspuns pentru sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, Moscova a decis că le ceară ţărilor „neprietenoase” - printre care a inclus statele UE - să-i plătească în ruble gazele naturale, ceea ce statele blocului comunitar refuză, acuzând o încălcare a contractului.

Citește și Germania activează planul de urgenţă și îndeamnă populația și companiile să reducă consumul de gaz

Rusia ar putea astfel să sisteze livrările de gaze către UE, dar nu a precizat când s-ar petrece acest lucru, urmând să anunţe probabil joi planurile sale concrete, menţionând însă că nu le va cere beneficiarilor să plătească imediat în ruble.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis miercuri că toate exporturile energetice şi de materii prime ruseşti ar putea fi tarifate în ruble pentru statele cărora acum le cere plata gazelor în această monedă.

După ce Germania a anunţat activarea „fazei de alertă timpurie” a unui plan de urgenţă pentru gestionarea rezervelor de gaze în cazul perturbării sau sistării livrărilor din Rusia, guvernul italian a anunţat că examinează instituirea stării de alertă privind furnizarea gazelor. Italia importă anual din Rusia circa 40% din totalul importurilor sale de gaze.

Şi guvernul bulgar, care de asemenea a acuzat Rusia de încălcarea contractului, a avut miercuri o şedinţă pentru a discuta măsurile de implementat în eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia. Circa 90% din necesarul de gaze al Bulgariei este asigurat de importurile din Rusia.

Pentru a reduce în viitor această dependenţă faţă de gazele ruseşti, guvernul de la Sofia discută cu Azerbaidjanul o sporire a importurilor de gaze din această ţară şi caută modalităţi de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL) prin terminalele din Grecia şi Turcia.

Citește și Polonia cere UE să introducă o taxă pe importurile de hidrocarburi din Rusia

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri