Conflict diplomatic la frontiera Spaniei cu Gibraltar. Digi24 vă spune cum sunt afectați locuitorii

Data publicării:
frontiera gibraltar ziua

Când au găsit maşina abandonată, poliţiştii spanioli au descoperit în ea o mare cantitate de ţigări. Acest gen de contrabandă cu produse din Gibraltar oferă din nou motive Spaniei să ameninţe cu măsuri dure în cadrul conflictului diplomatic care a izbucnit în urmă cu câteva zile.

Echipa Digi24 din Spania a fost ieri la acest punct de frontieră pentru a vedea care este situaţia. La miezul nopţii, atmosfera la punctul de frontieră dintre Spania şi Gibraltar era calmă.

Spania acuză că majoritatea celor care locuiesc acolo fac evaziune fiscală în Spania, de aceea anunţă că va impune chiar şi taxe de trecere din Spania în Gibraltar, transmite corespondentul Digi24 în Spania, Ciprian Bălțoiu.

Primii afectaţi de o asemenea măsură vor fi chiar cei 6.000 de spanioli care trec zilnic frontiera pentru a munci în Gibraltar. La 2 noaptea, câteva femei revin de la muncă din teritoriul britanic. Ele spun că introducerea unei taxe de traversare a frontierei le va face viaţa imposibilă.

„Păi ajungem să platim 100 de euro? Că intrăm la 11, ieşim la 4 şi apoi reintrăm la ora 8 şi ieşim la ora asta. Sunt 200 de euro şi nu mai merită să muncim. Soarta familiilor noastre este în joc”, spune o angajată din această zonă.

Situaţia liniştită de la miezul nopţii se schimbă odată cu ivirea zorilor, coada de maşini se formează pe câţiva kilometri .

După ce ani la rând a fost ca o simplă trecere dintr-un cartier în altul al unui oraş, acum s-a transformat într-o adevărată fortăreaţă. Cozi de kilometri sunt acum la frontiera cu Gibraltarul, unde poliţiştii spanioli fac controale minuţioase. Timpul de asteptare ajunge şi la 4 ore”, spune Ciprian Bălțoiu.

Odată ajuns pe strada principală din Gibraltar, motivele care îi supără pe spanioli nu sunt greu de identificat. Deşi preţurile sunt în lire sterline, acestea sunt mult mai mici ca în Spania. Mai ales la produse de lux, la ţigări, băuturi şi produse electronice. În Gibraltar, produsele cele mai căutate nu au TVA. Turiştii profită din plin de această situație. La fel şi spaniolii, care trec zilnic frontiera pentru a-şi face provizii.

Ceea ce a pornit ca o banală dispută pe teme pescăreşti tinde încet încet să devină un adevarăt război diplomatic. Dacă Spania va impune, asa cum a ameninţat, o taxă de 50 de euro pentru fiecare traversare a frontierei, paradisul fiscal din Gibraltar se va transforma într-un adevărat iad atât pentru cei 30.000 de locuitori ai teritoriului britanic, cât şi pentru miile de spanioli care au un loc de muncă în Gibraltar.

Tensiunile s-au reaprins după ce autorităţile din Gibraltar au aruncat în mare mai multe blocuri de beton, menite să ajute la crearea unor recifuri unde să se poată dezvolta peştii. Spaniolii au considerat însă manevra drept un atentat la propriile lor zone de pescuit. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri