Confuzie asupra unui acord Kiev-Moscova. Ucraina a anunţat încetarea focului în est, Rusia spune că nu e implicată

Data publicării:
petro porosenko vorbeste la telefon cu vladimir putin - fb porosenko

ACTUALIZARE 15.20. Pe site-ul preşedinţiei ucrainene a fost postat un nou comunicat din care a fost eliminată formula "acord pentru încetarea permanentă a focului", folosită iniţial.

În schimb, oficialii de la Kiev vorbesc acum de o înţelegere cu Moscova prin care se vor stabili paşii pentru oprirea luptelor. Şi, între timp, în suburbiile oraşului Doneţk se aud din nou explozii, semn că în estul Ucrainei nimeni nu ştie nimic de niciun acord.

ACTUALIZARE 12.19: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului evită să vorbească despre un acord între Rusia și Ucraina, precizând că Rusia nu este parte a conflictului din Ucraina.

ACTUALIZARE 12.10. Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei au ajuns la un acord privind o încetare permanentă a focului în estul Ucrainei. Anunţul apare pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au avut o conversaţie telefonică în această dimineaţă şi au ajuns la o înţelegere privind paşii necesari pentru detensionarea situaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk, devastate de luptele dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii ale acestui acord. Documentul specifică doar faptul că liderii de la Kiev şi Moscova au în principiu, puncte de vedere asemănătoare în privinţa crizei din estul Ucrainei.

Şi pe site-ul preşedinţiei ruse apare informaţia conform căreia cei doi lideri au ajuns la un acord, fără nicio altă precizare.


În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi preşedinţi au discutat „despre criza militară şi umanitară din Ucraina”, potrivit purtătorului de cuvânt.

„Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării. Punctele de vedere ale celor doi preşedinţi privind mijloacele de ieşire din această criză gravă corespund în mare parte”, a afirmat Dmitri Peskov, potrivit Mediafax.

Cei doi şefi de stat s-au văzut la Minsk, pe 26 august, în cadrul unui summit regional la care au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Uniunii Europene. Acesta nu a condus însă la o detensionare a situației din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri