Consultare simbolică pentru Catalonia. Locuitorii sunt chemaţi să spună dacă îşi doresc separarea de Spania

Data publicării:
catalonia

Patru milioane şi jumătate de alegători catalani sunt invitați să răspundă la două întrebări. Dacă doresc ca regiunea Catalonia să devină stat şi dacă acest stat trebuie să fie independent?''.

Consultarea este însă la limita legalităţii. Sesizat de guvernul spaniol, Tribunalul Constituţional de la Madrid a interzis votul simbolic pentru independenţă. Ceea ce nu i-a descurajat pe liderii separatişti. Aceştia au organizat aproape 7.000 de secţii de votare în şcoli şi alte instituţii publice şi aproximativ 41.000 de voluntari au fost mobilizați pentru organizarea votului. La rândul lor, mulţi catalani văd votul ca pe un moment istoric.

Entuziasmul independenţei nu i-a cuprins chiar pe toţi catalanii. Sute de oameni au participat la Barcelona la un miting împotriva separării de Spania.

De la Madrid, premierul Mariano Rajoy dă asigurări că atâta timp cât el este premier, regatul spaniol va rămâne întreg. Pentru acest lucru este gata să facă şi mici concesii. El a declarat că se gândeşte şi la o reformă constituţională, prin care ambiţiile naţionaliste catalane să fie satisfăcute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri