Sari la conținut

Controalele la frontierele interne din cinci state Schengen, prelungite

Statele membre UE au confirmat marţi o nouă prelungire cu trei luni a controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen, valabile în cinci ţări, relatează News.ro.

14 SCHENGEN

Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia pot astfel să continue să aplice până la 11 mai aceste controale reintroduse în 2015 şi justificate din punct de vedere legal prin afluxul de migranţi cu care se confruntă.

Comisia Europeană (CE) a dat undă verde la sfârşitul lui ianuarie acestei derogări de la reglementările obişnuite ale liberei circulaţii. Ea necesita o adoptare formală de către Consiliul UE, din care fac parte statele membre.

CE a acceptat prima oară în mai 2016 o prelungire excepţională - peste durata autorizată într-o perioadă normală - a controalelor reintroduse de cele cinci state în perioada de vârf a venirii migranţilor dinspre Grecia.

Ea a dat totodată asigurări că este vorba despre o situaţie excepţională, justificată prin ”porozitatea” frontierei externe a UE şi a stabilit ca obiectiv o revenire la normal până în decembrie 2016. Însă acest obiectiv nu a fost atins.

Acordând această nouă undă verde, Comisia a subliniat că derogările de la regulile Schengen ”nu vor putea fie prelungite pentru întotdeauna” şi că aceste controale reintroduse are trebui să aibă loc ”în condiţii stricte şi numai ca ultim recurs”.

Aceste derogări excepţionale sunt valabile doar pentru anumite frontiere ale celor cinci ţări vizate. În Austria ele vizează, de exemplu, frontierele tereste cu Ungaria şi Slovenia. Iar în Germania este vorba despre frontiera terestră cu Austria.

Berlinul şi-a anunţat deja intenţia de a justifica pe viitor controalele la frontiere fără să se mai bazeze pe motivul migraţiei, ci pe ameninţarea teroristă, aşa cum face Franţa.