Convoiul umanitar rusesc a ajuns la 35 de kilometri de granița cu Ucraina

Data publicării:
convoi

Cele peste 260 de camioane cu ajutoare se plimbă de mai bine de două zile pe pământ rusesc. Convoiul umanitar ar trebui să ajungă în regiunea Lugansk, din estul Ucrainei. Nu se ştie însă dacă maşinile vor fi lăsate să treacă frontiera. Presa ucraineană scrie că tirurile au fost însoţite prin Rusia de vehicule militare, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.

„Rusia spune că în cele peste 260 de camioane se află 2.000 de tone de ajutoare umanitare, lucruri precum saci de dormit, generatoare electrice, zahăr, orez, mâncare pentru bebeluşi. Kievul se teme că toată această misiune umanitară va fi folosită de ruşi pentru a desfăşura o operaţiune militară în estul Ucrainei”, transmite Steve Rosenberg, reporter BBC.

Până la sosirea ajutoarelor de la ruşi, locuitorii din Lugansk ar putea primi sprijin umanitar de la Kiev. Trei convoaie cu alimente, apă şi medicamente se îndreaptă spre oraş.

22 de civili au fost ucişi la Lugansk, în ultimele 24 de ore

Între-timp, luptele între armată şi separatiştii proruşi continuă. Centrul orașului Donețk a fost atacat cu artilerie grea. Nu este clar cine a lansat atacul, însă insurgenții rusofoni susțin că obuzele au fost trase de armata ucraineană, care a încercuit orașul.

Nu este linişte nici în regiunea Lugansk. Presa ucraineană vorbeşte despre un atac cu mortiere care ar fi avut loc în cartierele din estul orașului. În schimburile de focuri din ultimele zile a fost rănit şi liderul separatiştilor pro-ruşi care a anunţat că se retrage temporar din funcţie din cauza rănilor. Şi "Premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk" şi-a dat demisia săptămâna trecută.

Bătaie în Parlamentul de la Kiev

Tensiuni sunt şi între oficialii de la Kiev, unde doi parlamentari s-au luat la bătaie. Cei doi scandalagii şi-au reproşat unul altuia lipsa de patriotism. Incidentul a avut loc în momentul în care Parlamentul de la Kiev vota legea care îi va permite Ucrainei să adopte sancţiuni împotriva Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri