Corespondență de la Atena. Alegerile din Grecia, o miză uriașă pentru întreaga Europă

Data publicării:
grecia alegeri-1

La ultimul miting electoral înainte de scrutinul de mâine, premierul conservator Antonis Samaras a reamintit miilor de simpatizanți adunaţi la Atena reuşitele guvernării sale.

Am eliminat deficitul. Grecia nu mai trebuie să se împrumute deoarece creşterea a început, iar şomajul este în scădere. Bineînţeles, avem încă un drum lung în faţă, dar de la lună la lună cifrele sunt în scădere”, a spus el.

Şeful executivului elen a promis că taxele vor fi reduse treptat, pensiile vor creşte şi anii grei de austeritate se vor termina. De asemenea, a făcut apel şi la alegătorii indecişi, circa 20 la sută din electorat, pe care îi îndeamnă să-şi acorde votul pentru o Grecie stabilă. Antonis Samaras a avertizat şi asupra consecinţelor unei victorii a partidului de extremă-stângă Syriza.

„Syriza pune în pericol toate sacrificiile făcute de poporul grec şi de toată ţara. Vor să ne conducă spre un accident pe care trebuie să-l evităm. Tsipras (n. red: liderul Syriza) este acel accident şi nu vom lăsa să se întâmple asta”, a spus Antonis Samaras.

Într-un fel, temerile conservatorilor sunt confirmate chiar de opoziţie. Alexis Tsipras, liderul Syriza, a anunţat deja că, dacă va ajunge la guvernare, nu va respecta acordul agreat cu creditorii internaţionali.

„Ştim că suntem la un pas de majoritatea absolută în Parlament. Majoritatea absolută este o necesitate, pentru a avea libertatea de a putea negocia de pe o poziţie puternică”, a declarat Alexis Tsipras într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

„Ziua de 25 ianuarie va fi una istorică dacă poporul grec va vrea; nu vrem doar o simplă victorie a partidului Syriza, ci un triumf istoric al poporului. Syriza respectă instituţiile europene şi tratatele, dar Troica (n.red. - BCE/CE/FMI) nu face parte din aceste tratate. După alegeri, nu va exista niciun memorandum de austeritate, nicio Troică, nici un premier Antonis Samaras, nici puterile politice care au dus poporul grec la dezastru”, a spus Alexis Tsipras.

Cele mai recente sondaje spun că Syriza va câştiga alegerile, dar că formaţiunea va fi nevoită să formeze o coaliţie pentru a conduce ţara.

Potrivit sondajelor, Syriza ar urma să obțină 33,4% din voturi. Pe locul al doile în competiţia electorală, la aproape şapte puncte procentuale distanţă, se află Noua Democraţie, partidul de centru-dreapta condus de actualul premier Antonis Samaras. Pe locul trei în preferinţele electoratului se află partidul To Potami, în traducere, Râul, o formaţiune de centru-stânga constituită anul trecut şi condusă de un jurnalist.

Scrutinul de mâine reprezintă, prin urmare, o miză uriaşă pentru întreaga Europă, nu doar pentru grecii de rând. Urmăriți relatarea trimisului special Digi24 la Atena, Raluca Lunculescu:

Digi24 urmăreşte îndeaproape alegerile parlamentare din Grecia, cu o miză uriaşă pentru viitorul ţării. Astăzi şi mâine vă ţinem la curent cu cele mai noi informaţii despre cum văd grecii viitorul lor şi cine are cele mai mari şanse în lupta electorală. Toate noutăţile vor veni de la trimisul special Digi24 la Atena, Raluca Lunculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri