CORESPONDENȚĂ DE LA KIEV. După o noapte liniștită, protestatarii așteaptă implementarea acordului dintre putere și opoziție

Data publicării:
oameni

ACTUALIZARE 10.16. Protestatarii din Piața Independenței continuă să ridice corturi și baricade în Piața Independenței, transmite Laurențiu Rădulescu. Ei cer demisia președintelui Viktor Ianukovici. 

ACTUALIZARE 8.15. Protestatarii au stat ore bune la intrările în Piața Independenței pentru a le păzi, în timp ce alții s-au asigurat că forțele de ordine nu se pregătesc pentru un nou asalt, transmite trimisul special al Digi24 la Kiev, Laurențiu Rădulescu.

A fost o noapte liniștită, iar, acum, oamenii așteaptă implementarea acordului pentru soluționarea crizei.

Există însă informații potrivit cărora mai multe grupuri radicale le-ar fi cerut protestatarilor să se îndrepte înspre palatul prezidențial pentru a-l ataca, dacă președintele Viktor Ianukovici nu își va da demisia.  

_______________________________________________________________________________________

Oamenii n-au vrut să mă asculte pentru că i-am întins mâna lui Viktor Ianukovici. Şi îi înţeleg, pentru că nici mie nu mi-a făcut nicio plăcere”, a spus Vitali Klitschko.

Fostul boxer le-a cerut ucrainenilor adunaţi în Piaţa Independenţei să-l ierte dacă i-a jignit, dar i-a asigurat că fără armistiţiul încheiat cu regimul, încă ar fi curs sânge în Kiev. Violenţele au încetat în capitala Ucrainei după semnarea acordului şi toată lumea aşteaptă acum să fie pus în practică.

Documentul prevede revenirea la Constituţia din 2004, potrivit căreia nu preşedintele, ci Parlamentul numeşte premierul şi guvernatorii regionali.

Alte promisiuni se refera la organizarea de alegeri prezidenţaile anticipate până cel târziu în decembrie, anchetarea violenţelor şi desemnarea celor responsabili pentru moartea a zeci de oameni, o nouă lege pentru amnistierea protestatarilor arestaţi şi asigurarea că autorităţile nu vor instaura starea de urgenţă în ţară.

Ministrul ucrainean al Apărării a anunţat că armata nu va interveni împotriva manifestanţilor care, potrivit acordului, trebuie să pună capăt violenţelor. Imediat după armistiţiu, preşedintele Viktor Ianukovici a pelcat din capitală şi mulţi au crezut că încearcă să fugă. Ulterior, surse oficiale au anunţat că acesta este într-un oraş din estul ţării, pentru a lua parte la o reuniune politică.

Ucrainenii aşteaptă şi eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko, după ce Parlamentul a aprobat un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia acesta a fost condamnată, în 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri