Corespondență Digi24. Teroristul care a fabricat bombele pentru atacurile de la aeroportul din Bruxelles și cele din Paris 

Data publicării:
suspect bruxelles

ACTUALIZARE 12.00: Najim Laachraoui a fost arestat de autritățile belgiene într-o suburbie a capitalei Bruxelles. 

ACTUALIZARE 11.36:  Najim Laachraoui figura de câteva luni pe lista cu cei mai căutați islamiști din Europa, pentru legăturile sale cu atentatele de la Paris, scrie presa belgiană, citată de News.ro.

ADN-ul tânărului de 25 de ani a fost găsit „pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morţi, a declarat o sursă apropiată anchetei.

El a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţi.

Tot sub numele de Kayal, el a închiriat casa conspirativă unde au fost pregătite atentatele de la Paris.

Laachraoui ar fi ţinut legătura telefonic cu teroriştii care s-au aruncat în aer în seara de 13 noiembrie. Potrivit anchetatorilor, Belkaid ar fi fost destinatarul unui SMS trimis de unul dintre islamiştii sinucigaşi din sala de concerte Bataclan către un număr din Belgia. Mesajul era „Am plecat, începe”.

Tânărul a fost judecată în lipsă la Bruxelles, în luna februarie, pentru recrutare de combatanţi islamişti, iar procurorii au cerut pedeapsa cu 15 ani de închisoare în cazul său.

Laachraoui s-a născut la 18 mai 1991, la Bruxelles şi mai are cinci fraţi şi surori. De altfel, unul dintre fraţii săi, Mourad, este un luptător cunoscut de taekwendo şi a reprezentat Belgia la mai multe concursuri internaţionale.

Tatăl său a fost audiat recent de poliţie. El a recunoscut că Laachraoui este fiul său şi a precizat că nu mai ştie nimic de el de trei ani. De altfel, nimeni din familie nu mai vrea să aibă de-a face cu tânărul, pe care îl acuză că îi distruge cariera lui Mourad.

Laachraoui a învăţat în Belgia şi este de profesie electromecanic. Astfel, el are cunoştinţele necesare pentru a fabrica bombe, spune experţii.


ACTUALIZARE 10.24:  Najim Laarchraoui în vârstă de 25 de ani este cetățean belgian. A studiat în Belgia și trăia în Bruxelles. Tânărul este artificierul grupării teroriste. El a fabricat atât bombele folosite în atentatul de marți de la Bruxelles, cât și cele folosite în atentatele de la Paris.

Există informații conform cărora ar fi încercat să părăsească Belgia. Toate țările din jurul Belgiei sunt în stare de alertă.

De asemenea, cei doi frați care s-au detonat în aeroport erau cunoscuți de autoritățile franceze, dar nu pentru terorism, ci pentru tâlhărie și furturi.


Najim Laarchraoui era deja căutat de autorităţi, fiind un presupus complice al lui Salah Abdeslam. Se speculează că el ar fi făcut centurile explozibile folosite în atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Anterior, presa belgiană a scris că cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khaled și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Ei se aflau în vizorul poliției dar nu pentru activități teroriste, ci pentru tâlhării.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi.Era vorba de o locuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.

Trei explozii au avut loc, miercuri, în capitala Belgiei, două la aeroportul Zaventem și una la metrou, în apropiere de instituțiile europene. Bilanțul este terifiant-32 de morți și peste 230 de răniți. 

Atentatele au loc la patru zile de la capturarea celui mai căutat terorist din Europa. Salah Abdeslam a fost prins vineri într-un cartier din Bruxelles, descris drept fieful jihadiştilor belgieni. Prin urmare, analiştii politici cred că atentatele de la aeroport şi metrou ar putea fi răzbunarea islamiştilor.

Citiți și: 
Patru români răniţi în atentate. Teroriștii ISIS aveau bombele în valize. De ce Bruxelles?
Filmul atentatelor
Emil Hurezeanu: Duminică am trecut exact pe la poarta la care a explodat și nu m-a controlat nimeni
Reacția lui Klaus Iohannis după exploziile de la Bruxelles           
C.T.Popescu: Așa ceva se poate întâmpla și pe Aeroportul Otopeni  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri