Costurile BREXIT | 3.000.000 de muncitori din UE nu vor mai putea lucra în Regatul Unit

Data publicării:
englezi steaguri marea britanie steag GettyImages-145719012

Premierul conservator David Cameron n-a avut încotro decât să organizeze acest referendum. A apucat să promită că va organiza acest Referendum în cadrul căruia populația să-și exprime opțiunea pro sau anti Uniunea Europeană. Pentru mulți analiști de pe Glob este un exemplu școală, de manual, unde se poate ajunge dacă discursul populist este scăpat de sub control.

În campania electorală pentru alegerile de acum un an, David Cameron avea de contracarat mesajele liderului naționalist Nigel Farage care le spunea britanicilor că e inadmisibil ca o țară precum Regatul Unit să cedeze atât de multă putere de decizie instituțiilor europene. Un mesaj un pic cam straniu venind de la un europarlamentar, care și-a angajat până și soția la un moment dat în staff-ul sau din Parlamentul European.

În fața sondajelor care-l arătau pe Farage într-o creștere de popularitate, David Cameron a găsit de cuviință să spuna că da, va lua în calcul opțiunea Brexit-ului, iar dacă britanicii îl mențin la putere le promite Referendum. Cetățenii l-au reales iar el încearcă acum să-i convingă să nu dezmembreze Uniunea Europeană.

Fiecare familie din UK va pierde, în medie, 4.300 de lire pe an

„Dacă ieşim (din Uniunea Europeană, n. red. ), experţii ne avertizează că economia noastră se va contracta, vom pierde locuri de muncă, salariile vor scădea şi, în consecinţă, încasările la buget vor fi mai mici. În aceste condiţii va trebui să luăm măsuri pentru a acoperi această gaură uriaşă din finanţele noastre”, a spus David Cameron.

Adevărata provocare va fi aceasta: Marea Britanie va fi mai săracă pentru totdeauna, comerţul va scădea, productivitatea va scădea”, a adăugat ministrul britanic de Finanțe, George Osborne.

Acest avertisment se bazează pe date şi analize făcute de ministerul de Finanţe de la Londra, care arată că, până în 2030, economia ţării va scădea cu şase procente. Cetăţenii vor fi afectaţi în mod direct. Fiecare familie din Regatul Unit va pierde, în medie, 4300 de lire pe an, în cazul în care ţara va ieşi din Uniunea Europeană. Mai mult, în următorii doi ani, 400.000 de joburi ar putea dispărea doar din sectorul serviciilor.

„Oamenii îngrijoraţi, companiile îngrijorate sau investitorii care îşi fac griji despre o posibilă ieşire din UE ar trebui să vorbească”, a spus ministrul britanic de Finanțe.

Ei bine, corporaţiile, atât britanice, cât şi străine, au reacţionat. Unele chiar i-au sfătuit pe angajaţi cum sa voteze pe 23 iunie. Conducerea Rolls Royce, de pildă, le-a trimis o scrisoare, în care le-a explicat că Brexitul ar limita capacitatea firmei de a face planuri şi bugete pentru viitor.

„Operaţiunile noastre din Europa sunt interconectate. Jumătate dintre angajaţii noştri sunt în UK, un sfert dintre angajaţi sunt în Europa. Avem clienţi importanţi în Europa, companii aviatice, un mare partener din industria aviatică din Europa, Airbus, şi mulţi dintre furnizorii noştri externi. Tot timpul luăm decizii de investiţii, unde să ne plasăm o parte din operaţiuni, iar nesiguranţa creată de Brexit amână aceste decizii”, a transmis directorul executiv Rolls Royce, Warren East.

În cazul unui Brexit, piaţa muncii va avea mult de suferit. Potrivit celui mai pesimist scenariu, în cazul unui divorţ de UE vor dispărea 820.000 de locuri de munca. Trei milioane de cetăţeni europeni, în special români şi bulgari, vor fi nevoiţi să treacă printr-o nouă selecţie pentru acordarea vizei de muncă în Marea Britanie.

Mulţi polonezi ştiu că, dacă Marea Britanie iese din UE, atunci piaţa muncii nu va mai fi liberă şi va fi mult mai greu pentru ei să-şi găsească de lucru”, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Varşovia, Andrzey Kubisiak.

În timp ce toţi partenerii europeni se tem de consecinţe nefaste, Germania a calculat, cum altfel decât nemţeşte, ce pierderi va avea în urmatorii doi ani: 50 de miliarde de euro. De asemenea, directorul FMI, Christine Lagarde, spune că un Brexit ar reprezenta un adevărat şoc pentru economia globală.

„Consecinţele vor fi negative daca Marea Britanie va ieşi din UE. Va afecta vieţile oamenilor. Din cauza nesiguranţei, cel mai probabil consumul va scădea, vor fi mai puţine investiţii, dar mai multe economii. Sigur va fi un şoc pentru relaţia cerere-ofertă. Cel mai probabil, lira se va devaloriza, iar inflaţia va creşte. Asta înseamnă preţuri mai mari”, a subliniat Christine Lagarde.

În schimb, tabara proBrexit susţine ca ieşirea din spaţiul comunitar nu va zdruncina economia ţării, ba din contră, populaţia va avea de câştigat.

„Va fi un efect în plan economic. Celor cu venituri mici le vor creşte veniturile. Asta mi se pare una dintre cele mai importante consecinţe ale votului pentru ieşirea din UE. Probabil este adevărat ce au confirmat cei de la Banca Angliei”, a declarat fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

Totuși, întrebat dacă a citit acel studiu, Boris Johnson a recunoscut că nu.

Înverşunaţi împotriva Bruxelles-ului, cei din tabăra proBrexit mai spun că apartenenţa la Uniunea Europeană este mult prea costisitoare şi că banii viraţi de Londra în bugetul comunitar ar putea fi folosiţi doar în interesul Regatului Unit. Marea Britanie este cel mai mare contribuabil la bugetul UE cu 22,4 miliarde de euro în 2015.

Un argument forte al taberei pro europene se referă la contribuţia la bugetul UE pe cap de locuitor, mult mai mică decât în alte ţări ale Uniunii. În Marea Britanie, contribuţia este de 180 de euro, spre deosebire de Luxemburg, aflat pe primul loc cu 544 de euro. Urmează Danemarca, Finlanda, Belgia şi Suedia, cu contribuţii de peste 300 de euro. Din top 10 mai fac parte Austria, Franţa, Irlanda, Olanda şi Italia, toate cu contribuţii de peste 200 de euro.

Citiți și: 
BREXIT | Argumentele celor două tabere
O deputată britanică, împuşcată în campania anti-Brexit, a murit
Brexit| Aliații Marii Britanii trag un semnal de alarmă: „Dezertorii nu vor fi primiți înapoi cu brațele deschise” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri