Video Covasna, campioana României la reciclarea deșeurilor. Cum a reușit să rezolve problema gunoaielor

Sergiu Voicu Data actualizării: Data publicării:
lucratori care sorteaza deseuri la let
Centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț a fost construit cu fonduri europene. Covasna a devenit județul cu cea mai mare rată de deșeuri reciclate din țară Foto: captură video Digi24

Un proiect european de 30 de milioane de euro a schimbat în totalitate ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor în județul Covasna, care a devenit primul județ pe țară în ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor.

Centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț a fost construit pe fonduri POS Mediu. Cu ajutorul acestor bani, autoritățile locale au închis și au ecologizat cele patru depozite urbane de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului și au construit acest centru.

„În spatele meu se află stația de sortare. Am început colectarea selectivă separată a deșeurilor, din poartă în poartă, încă din 2017”, explică Ambrus Jozsef, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD).

Orașul reciclării

Deșeurile care ajung în Leț nu provin însă doar din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, ci din tot județul Covasna.

„Trebuie să acoperim 100% tot ce înseamnă județ Covasna, indiferent dacă este la 100 de kilometri sau la 1 kilometru și am reușit acest lucru. În momentul de față, deși suntem cam 1% din populația României, din deșeurile municipale vindem în jur de 7-8% deșeuri reciclabile”, explică Ambrus Jozsef.

„Am devenit, cu cele două municipii Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, primii pe țară în ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor. Amândouă municipiile sunt peste 30% la colectarea selectivă a deșeurilor, ceea ce pe nivel național, ne situează pe primul loc”, confirmă Tamás Sándor - președintele Consiliul Județean Covasna.

„E foarte important ca orașul să fie curat. Suntem foarte mândri de faptul că la nivel național suntem orașul reciclării. Reciclăm cel mai mult la nivel național și asta cred că arată și gradul de civilizație al cetățenilor din acest oraș”, spune Antal Árpád-András, primarul din Sfântu Gheorghe.

Pământ de flori din deșeuri

La centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț există și o stație pentru a face compost din deșeuri biodegradabile.

„Pe această platformă de compostare ajung aproximativ 7 mii de tone anual și este în continuă creștere. Suntem mândri de faptul că în județul Covasna din deșeurile biodegradabile se obține un compost de calitate și mai mult decât atât, prin diferite rețete, vindem pământ de flori în magazinele mari”, explică Ambrus Jozsef.

Pământul de flori se face din deșeul biodegradabil din bucătării, dar și din foarte multă iarbă, crengi și tot ce se adună din parcuri.

„Nu de dragul Bruxelles-ului (o facem - n.r.), ci de dragul și de iubirea pământului nostru natal. Este vorba despre județul nostru, este vorba despre pământul nostru natal pe care vrem să îl ținem curat, pentru că un ținut curat este și un ținut bogat”, spune Tamás Sándor - președintele Consiliului Județean Covasna.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri