Crimeea anexată | O zi din viața unui lider al tătarilor "nealiniat" Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
politico
Nariman Dzhelalov, Deputy Head of Mejlis of the Crimean Tatar people, stands near the court house in Simferopol on November 24th, 2016. On some days he attends two or three court hearings to support relatives of political prisoners. The Mejlis was listed as an extremist organization in 2016 in Russia. His house was searched several times by FSB since 2014.

Viața lui Nariman Dzhelyal, unul dintre liderii comunității tătare din Crimeea, s-a schimbat radical după anexarea peninsulei de către Rusia, scrie Politico.eu.

politico
FOTO: politico.eu

După ce organizația care reprezintă aproximativ 250.000 de tătari s-a opus anexării peninsulei, comunitatea a pierdut totul: sediul i-a fost confiscat, fundația de la care era închiriat – desființată, iar nouă membri importanți ai comunității au ajuns în Ucraina, în Rusia sau în exil.

La rândul său, Nariman Dzhelyal trăiește cu frica de percheziții, arestări, condamnări și chiar dispariții. „Este această atmosferă de precauție și frică. E foarte greu să treci peste așa ceva”, spune liderul tătar.

Și părinții săi sunt îngrijorați. „Când pleacă în Ucraina, nu putem dormi până nu se întoarce. Cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla este să fie reținut și noi să nu știm nici măcar unde se află”, spune mama tânărului de 36 de ani.

Iar Nariman Dzhelyal nu duce lipsă de dușmani. La scurt timp cu întâlnirea cu jurnalistul care a scris pentru Politico.eu, pe Facebook a apărut o înregistrare video filmată cu camera ascunsă. Dzhelyal este prezentat în timp ce bea alcool la o nuntă și se spune despre el că nu este bun musulman și, prin urmare, nu îi mai poate reprezenta pe tătari.

Nu toți liderii comunității au refuzat să colaboreze cu rușii. Șase dintre ei au acceptat și acum dețin funcții în administrația locală.

De cealaltă parte oficialii ruși susțin că vor să îi ajute pe tătari și menționează, în acest sens, construirea unei noi moschei și acceptarea limbii tătare ca limbă oficială în Crimeea.

Opriți represiunile politice, lăsați oamenii să meargă la moschee și asta poate fi baza dialogului nostru, să stăm și să discutăm despre problemele tătarilor din Crimeea. Dar vedem foarte bine că autoritățile nu vor asta. Au nevoie de obediență”, acuză Nariman Dzhelyal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri