Cristian Pîrvulescu: Mă îndoiesc că Turcia a fost un aliat real al NATO

Data publicării:
cristian pirvulescu-1

„Sunt încălcate în mod flagrant drepturile omului. Constat cu tristețe, dar nu cu mirare, că SUA, NATO, UE n-au depășit câteva dubii lansate în legătură cu situația din Turcia. O fi fost Turcia un real aliat al NATO?. Mă îndoiesc. Din motive practice, americanii și ceilalți parteneri NATO au închis ochii la încălcarea flagrantă a drepturilor omului care a îndepărtat Turcia de linia pe care NATO și-a asumat-o. Mă așteptam ca NATO să fie cât se poate de categorică. Situația se deteriorează pe zi ce trece. Eu văd că în Turcia teroarea este instalată de Erdogan și de aliații săi”, a spus Cristian Pîrvulescu.

De asemenea, analistul politic a declarat că AKP, partidul condus de Recep Erdogan, este o adevărată „mișcare islamistă”. 

„Există o societate necivilă preluată de Erdogan masiv prin intermediul organizațiilor alăturate mișcării sale. AKP este mai mult decât un partid, e o mișcare islamistă care încearcă să schimbe traiectora pe care a fost pusă Turcia acum 100 de ani de Ataturk”, a precizat analistul politic. 

Cristian Pîrvulescu a spus că doar „societatea turcă îl mai poate opri pe Recep Erdogan”.

„Doar societatea turcă îl mai poate opri pe Erdogan. Și opoziția este incomodată de situația de acolo. Erdogan a reușit să întoarcă starea opiniei publice. A întors strada împotriva tututor inamicilor săi, nu numai presupușilor puciști. Presupușii puciști nu au avut nicio șansă de a se apăra. Am auzit de multe sinucideri în armata turcă. Vorbim de scene umilitoare. Toată această situație nu poate să nu lase urme. Credeți că această armată poate să atace acum organizația Stat Islamic? Turcia este dominată de un fel de poliție religioasă, cum se întâmpla în Iran. Turcia se iranizează în momentul în care Iranul încearcă să se deschidă”, a concluzionat analistul. 

Turcia a anunțat duminică noi măsuri ca urmare de puciului eșuat din 15 iulie. Au fost închise 35 de instituţii medicale, peste 1.000 de şcoli şi universităţi private, peste 1. 200 de fundaţii şi asociaţii. Toţi cei suspectaţi de implicare în tentativa de lovitură de stat vor putea fi reţinuţi până la 30 de zile fără a li se aduce vreo acuzaţie oficială, au mai precizat autorităţile de la Ankara. Sunt zeci de mii de persoane reținute, fie că sunt ele din armată, administrație, justiție și învățământ.

Citiți și:
Analiză. Semnificațiile unei manifestații „de sprijinire a democrației”
Un nepot al clericului Fethullah Gülen a fost arestat în Turcia
Cele opt state care au invocat de-a lungul anilor dreptul de a suspenda Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
Recep Erdogan nu exclude executarea puciştilor
De ce a eșuat lovitura de stat din Turcia și care vor fi urmările?
Potrivit opozantului Fethullah Gulen, Turcia nu mai este o democrație
Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Erdogan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri