Criza din Ucraina. Cine sunt actorii principali de pe scena opoziţiei: Vitali Klitschko, Arseni Iaţeniuk şi Oleh Tiahnibok

Data publicării:
vitali kl

Violenţele din Ucraina au adus în lumina reflectoarelor un preşedinte filorus, considerat deja un dictator capabil de orice pentru a se menţine la putere şi trei lideri ai opoziţiei, care provin din partide diferite, dar susţin că au acelaşi scop - viitorul european al Ucrainei şi combaterea corupţiei. Este vorba de un fost campion mondial la box, un lider de extremă dreapta şi un colaborator apropiat al fostului premier pro-occidental Iulia Timoşenko - Vitali Klitschko, Arseni Iaţeniuk şi respectiv Oleh Tiahnibok.

Vitali Klitschko (foto) este cel mai cunoscut lider al opoziţiei ucrainene. Fost boxer profesionist, el s-a retras din viaţa sportivă în 2012 pentru a se dedica politicii. Are cetăţenie germană, a obţinut un doctorat în ştiinţe sportive şi este liderul Alianţei Democratice pentru Reformă sau UDAR, acronim care în limba ucraineană înseamnă „pumn”. Formaţiunea sa a obţinut al treilea loc în alegerile legislative din 2012, iar Vitali vrea să candideze anul viitor pentru preşedinţie. De curând, preşedintele Ianukovici i-a oferit postul de vicepremier pentru a pune capăt protestelor, funcţie pe care Klitschko a refuzat-o.

Un alt lider al opoziţiei care susţine integrarea europeană a Ucrainei este Arseni Iaţeniuk, colaborator al fostului premier Iulia Timoşenko. Are 39 de ani, este avocat, iar în trecut a fost ministru de Externe şi viceguvernator al Băncii Naţionale. La fel ca în cazul lui Klitschko, preşedintele Ianukovici i-a oferit un post-cheie - cel de premier. A refuzat însă oferta.

Oleh Tiahnibok este cel de-al treilea lider al opoziţiei ucrainene. Conduce partidul de extremă dreapta Svoboda - „libertate” în limba ucraineană. Formaţiunea sa a a intrat pentru prima dată în Parlament în 2012 şi, spre deosebire de ceilalţi doi lideri ai opoziţiei, Tiahnibok susţine în special apărarea tradiţiilor în faţa influenţei străine. Partidul său este apropiat de o grupare neo-fascistă, iar unii analişti politici cred că participarea sa la proteste ar putea provoca divizarea opoziţiei.

Chiar dacă au viziuni pe alocuri diferite, toţi cei trei lideri au un duşman comun - Viktor Ianukovici, care este preşedintele Ucrainei din 2010 şi care înainte a fost de trei ori liderul Guvernului. Ianukovici, care a candidat în 2004 pentru funcţia de preşedinte, este cel care a provocat Revoluţia Portocalie, după ce a fost acuzat că a fraudat alegerile.

Viktor Ianukovici este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, însă nimeni nu ştie cu exactitate la cât se ridică averea sa. În apropierea Kievului, de exemplu, are o moşie de 137 de hectare de teren, pe care a fost ridicată o vilă estimată la peste 75 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri