Sari la conținut

Criza ostaticilor s-a încheiat. Ministerul de Externe din Cipru: Atacatorul a fost arestat

Actualizare 15.26. Imagini surprinse cu puțin înaintea încheierii crizei ostaticilor. O persoană, probabil un membru al echipajului, este văzută sărind pe geam:


Actualizare 14:45. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat pe Twitter că atacatorul a fost arestat, iar criza ostaticilor a luat sfârșit. Bărbatul a ales să se predea, relatează agenția de presă Reuters.

Urmează ca autoritățile să-l interogheze pentru a stabili în mod clar care a fost motivul pentru care bărbatul a ales să deturneze avionul.


Actualizare 13:35. Încă patru persoane au ieșit din avion, unii dintre ei prin cockpitul avionului.

Între timp a apărut o fotografie cu bărbatul care are o centură cu explozibili. Imaginea nu a fost verificată.


Actualizare 13.24. Motivele acestei deturnări nu au nimic de-a face cu terorismul, a spus preşedintele cipriot, ci cu probleme de ordin personal. Atacatorul a creat întreaga tevatură din cauza fostei soţii. Aceasta este acum în drum spre aeroportul din Larnaca.

Actualizare 12:40. Noi informații despre bărbatul care a deturnat avionul operat de EgyptAir. El este cetățean egiptean iar numele lui este Seif Eldin Mustafa.

Actualizare 12:30. Șapte oameni mai sunt ostatici la bord, dintre care trei pasageri.

Actualizare 11:40. Bărbatul este profesor de Medicină Veterinară la Universitatea din Alexandria. Potrivit unor surse, în avion nu s-au găsit explozibili.

Ministrul egiptean de Externe a declarat că bărbatul „nu este un terorist, e un idiot”, în timp ce președintele din Cipru a spus că evenimentul nu are legătură cu terorismul.

Potrivit informațiilor de la această oră, la bord erau 30 de egipteni, opt americani, patru britanici, patru olandezi, doi belgieni și un italian.


Actualizare 11:35. Poliția din Cipru confirmă că fosta soție a atacatorului, Marina Parashkou, este transportată la aeroport pentru a lua parte la negocieri.

Actualizare 11:30. AFP transmite că încă cinci persoane au fost eliberate. Un oficial guvernamental a declarat că bărbatul vrea să întâlnească o femeie care locuiește în Cipru.


Actualizare 11:25. Presa din Egipt publică o fotografie cu presupusul atacator.Actualizare 11:20. Președintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că acest incident nu este unul care să aibă legătură cu terorismul.


Actualizare 11:10. Presa de la Larnaca transmite că bărbatul a cerut un traducător și că vrea azil politic în Cipru.

Actualizare 10:48. Bărbatul s-a identificat drept Ibrahim Samaha și ar fi cerut azil politic, potrivit agenției de stat din Egipt.

Televiziunea de stat din Larnaca anunță că bărbatul vrea ca o scrisoare să-i fie trimisă fostei sale soții, care trăiește în orașul de pe coasta de sud a Ciprului.

Un oficial cipriot a urcat la bord pentru negocieri. Deocamdată nu se cunosc cetățeniile celor patru străini rămași la bord.

Un pasager român aflat pe aeroportul din Larnaca a declarat pentru Digi24 că tot aeroportul este blocat.


Actualizare 10:40. Oficialii ciprioți confirmă eliberarea a 56 de oameni.

Actualizare 10:20. EgyptAir anunță că, în urma negocierilor cu piratul aerului, toți pasagerii au fost eliberați, mai puțin echipajul și patru cetățeni străini. Totodată, compania confirmă că este vorba despre un singur atacator.


Actualizare 10:10. Presa din Egipt scrie că printre pasageri se numără și zece cetățeni americani și opt cetățeni britanici.

Actualizare 10:05. Presa cipriotă anunță că la bord de află două femei și 12 copii și le-a fost permisă debarcarea.

Actualizare 10:00. Associated Press informează că femeilor și copiilor le este permis să coboare din avion.

Între timp, compania EgyptAir a anunțat oficial că la bord se aflau 81 de persoane, așa cum se vehiculase inițial. 

Două centre de criză au fost instituite la aeroport.


Actualizare 9:50. Primele imagini cu avionul deturnat pe aeroportul din Larnaca.

Potrivit presei din Cipru, un bărbat poartă o centură cu explozibili și amenință că o va detona.


Aeronava A320 plecase de la Alexandria spre Cairo, dar a aterizat de urgență în Cipru la cererea persoanelor care au deturnat avionul, potrivit unui reprezentant al companiei citat de Bloomberg. Potrivit Sky News, ar fi vorba despre cel puțin un bărbat înarmat.

Potrivit unor surse din aviația cipriotă, sunt suspiciuni că la bord ar fi și o bombă, însă informația nu este confirmată.

Reuters a transmis că la bord se află 55 de persoane, iar echipajul este format din șapte persoane. Toți acești oameni sunt luați ostatici.

Aeronava a aterizat în siguranță pe aeroportul din Larnaca. Deocamdată nu se știe dacă a fost luată legătura cu aeronava și dacă există revendicări. Mai multe ambulanțe au ajuns deja pe aeroport.

Hari Bucur, expert în securitate, și Costin Georgescu, fost director SRI, prin telefon, la Digi24.

Potrivit specialiștilor, nu au mai avut loc deturnări de avioane după atentatele teroriste din New York, din 2001.