Criză politică în Cehia. Premierul este așteptat în Parlament, opoziția îi cere demisia

Data publicării:
petr necas premierul ceh mfax 1

Poliția cehă a efectuat raiduri la birouri guvernamentale din întreaga țară, într-o operațiune de combatere a crimei organizate, relatează BBCPrintre persoanele reținute se află șefa de cabinet a premierului, Jana Nagyova, cel mai apropiat consilier al premierului.

Circa 400 de polițiști au efectuat raiduri la sediile unor firme, în departamente guvernamentale și la biroul premierului. Premierul Petr Necas a spus că nu a făcut nimic necinstit și a subliniat că nu va demisiona. El așteaptă explicații de la poliție și procurori. 

Petr Necas este așteptat în Parlament. Deja, partidul principal de opoziție i-a cerut să demisioneze. Președintele Milos Zeman a programat o întâlnire cu premierul, cu șeful poliției și cu liderul opoziției, pentru a discuta despre această criză. 

Printre persoanele arestate figurează și doi foști parlamentari din partidul lui Necas. Raidurile sunt fără precedent în ceea ce privește amploarea lor și gravitatea dosarului. 

Comentatorii spun că aceasta ar putea fi lovitura fatală pentru un guvern deja slăbit. Raidurile sunt parte dintr-o anchetă de durată a poliției pe tema legăturilor dintre oameni de afaceri corupți și administrație statului. În martie, scena politică de la Praga a fost zguduitp de cazul lobbistului Roman Janousek, care ar fi avut o influență uriașă asupra mai multor politicieni. El a fost arestat sub suspiciunea că ar fi călcat intenționat cu mașina o femeie și riscă până la zece ani de închisoare. 

Presa speculează pe marginea relaţiei apropiate dintre şeful guvernului şi directoarea sa de cabinet, în condiţiile în care în urmă cu trei zile premierul a anunţat că divorţează. Guvernul condus de Petr Necas a trecut de cinci moţiuni de cenzură de la învestire, în iulie 2010. Din 2012, partidul de dreapta al premierului nu mai deţine majoritatea în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri