Criza politică la Chișinău. Pavel Filip, candidatul majorității parlamentare, desemnat premier de președintele Timofti

Data publicării:
pavel filip

ACTUALIZARE: Nicolae Timofti l-a desemnat premier pe Pavel Filip. 

Pavel Filip / FOTO: Facebook

ACTUALIZARE 16:30  Premierul desemnat de președintele Nicolae Timofti, Ion Păduraru, își retrage candidatura pentru funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de Păduraru cu puțin timp în urmă, în cadrul unui briefing de presă. 

„În dimineața acestei zile, șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Păduraru, potrivit UNIMEDIA.

„Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a adăugat Păduraru.


ACTUALIZARE 15:00  Decretul de desemnare a lui Ion Păduraru la funcția de prim-ministru ar putea fi contestat la Curtea Constituțională, a declarat un politician din PLDM, citat de agora.md.

„Mâine, 16 ianuarie, să convocăm din nou Consiliul Politic Național și acolo vom lua o decizie. Am decis să urmărim cu atenție toate evenimentele ce vor urma, inclusiv o eventuală interpretare a Curții Constituționale pe marginea Decretului semnat de președinte. Din câte am înțeles, s-ar putea ca acesta să fi fost deja contestat. Dacă va urma o decizie noi vom lua act și vom acționa în consecință”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Deputatul s-a referit și la numărul parlamentarilor din majoritatea nou-formată.

„Șase din cei șapte colegi au semnat noua Declarație”, a precizat el.

Șapte deputați PLDM au anunțat, luni, printr-o declarație oficială, că sunt gata să voteze pentru o majoritate parlamentară. Ulterior, după ce președintele Nicolae Timofti a refuzat nominalizarea lui Vlad Plahotniuc, a circulat informația că cei șapte liberal-democrați își retrag semnăturile de pe declarația de constituire a coaliției. Ulterior, s-au răzgândit.  

55 de deputaţi au semnat scrisoarea de susţinere a lui Pavel Filip şi au depus-o la Preşedinţie. Şeful statului de la Chişinău i-a dat ieri lui Ion Păduraru, secretar general al Administrației Prezidențiale, misiunea de a forma un nou guvern.

Ion Păduraru nu are însă sprijinul majorităţii parlamentare, iar un eventual cabinet nu are şanse să fie aprobat de Parlament.

Presa de la Chişinău scrie că numele lui Ion Păduraru apare în autodenunţul lui Ilan Shor, un controversat om de afaceri, ca fiind intermediar în afacerile ilegale ale fostului premier Vlad Filat.

Iar potrivit agenției Unimedia, Ion Păduraru urmează să se întâlnească în această după-amiază cu liderii majorității parlamentare pentru a purta negocieri.

Declarații de susținere a președintelui Timofti la București

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este permanent informat despre ceea ce se petrece în Republica Moldova și este în contact cu actorii cei mai importanți de la Chișinău. Șeful statului a a adăugat că situația din Republica Moldova este „foarte complicată”.

Am vorbit și cu președintele Timofti despre aceste chestiuni și sunt alături de președinte în demersurile pe care le face pentru a ieși din această situație complicată. Eu contez pe maturitatea clasei politice de la Chișinău pentru a găsi calea cea mai bună pentru soluționarea crizei, pentru instalarea unui guvern puternic și pentru păstrarea căii europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Și fostul președinte Băsescu a lăudat eforturile președintelui Nicolae Timofti de a instala un guvern pro-european la Chișinău. „Și-a făcut datoria faţă de Republica Moldova. Şi-o va face şi România?”, a scris fostul președinte.

Ion Păduraru, un fost judecător şi un proeuropean convins, a primit şi onoarea, dar şi misiunea grea de a forma noul guvern. Dacă va fi sprijinit inclusiv din România, cred că va reuşi (prietenii lui Plahotniuc de la Bucureşti ştiu despre ce vorbesc)”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că alegerile anticipate convin partidelor pro-moscovite.

În schimb, fostul premier Victor Ponta a spus că politicienii români au trădat politicienii proeuropeni de la Chișinău și că cei pro-ruși sunt susținuți public de Moscova.

Îi cunosc prea bine pe absolut toți cei implicați, am tot vorbit cu ei în ultimele zile în speranța găsirii unei soluții (...) A treia cale pur și simplu nu există”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri