Croaţia intră oficial în familia Uniunii Europene, devenind cel de-al 28-lea stat membru

Data publicării:
croatia-2

Felicitări, croaţi! Dragi prieteni, suntem aici, în această seară istorică, mulţumită poporului croat. A fost dorinţa voastră să intraţi în Uniunea Europeană, iar eforturile voastre au făcut acest lucru posibil. Aţi adus Croaţia acolo unde îi este locul, în inima Europei!”, a declamat Jose Manuel Durao Barroso cu această ocazie istorică la Zagreb.

Momentul simbolic al îndepărtării bornei de la graniţa croato-slovenă a fost proiectat pe una dintre clădirile din piaţa centrală din Zagreb. În acelaşi timp, un panou cu sigla Uniunii Europene a fost amplasat la frontiera cu Serbia. Preşedintele croat a primit apoi drapelul UE din partea preşedintelui Lituaniei, ţară care a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Şi preşedintele Consiliului European a adresat un bun venit Croației: „La bine şi la rău, trebuie să rămânem uniţi ca organizaţie. Uniunea este una a păcii, care are ca fundament spiritul reconcilierii”, a spus Herman van Rompuy.

Preşedintele croat a adresat un apel concetăţenilor săi, îngrijoraţi de situaţia economică a ţării: „Nu lăsaţi norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie la a face ziua de mâine mai bună decât cea de astăzi”, a declarat Ivo Iosipovici.

Pe trei scene amplasate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi entuziaste. Festivităţi similare s-au desfăşurat în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi la Varazdin şi Riejka.

Peste 100 de personalităţi croate şi europene au fost de asemenea prezente la Zagreb, dar nu şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, premierul Marii Britanii, David Cameron sau cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Din partea României a fost prezent preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Presa croată scrie că Angela Merkel ar fi refuzat să participe la ceremoniile de la Zagreb pentru că autorităţile din Croaţia au refuzat să îl extrădeze pe un fost şef al serviciilor de informaţii iugoslave, implicat într-o crimă care a avut loc în Germania în anii '80.

Croaţia devine astfel cel de-al 28-lea stat membru al forului european şi a doua entitate fostă iugoslavă după Slovenia care se alătură blocului comunitar, la 22 de ani de la declararea independenţei. Totodată, este primul stat care se alătură Uniunii Europene din 2007, când în blocul comunitar au intrat România şi Bulgaria.

A fost un moment mult aşteptat de majoritatea croaţilor, după aproape un deceniu de negocieri cu UE şi după mai bine de două decenii de la războiul care a dus la desprinderea de fosta Iugoslavie, război care a durat patru ani, lăsând în urmă 20.000 de morţi şi 2000 de dispăruţi.

66% dintre croaţii care s-au prezentat la urne anul trecut la referendum au votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană.

Urmăriţi în materialele video ataşate o analiză amănunţită a aderării, realizată în studioul Digi24 alături de jurnalista Anne-Marie Blajan şi istoricul George Damian:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri