Cronologia dezastrului aerian din estul Ucrainei. 298 de oameni se aflau la bordul avionului doborât de o rachetă

Data publicării:
lansator

Pe 17 iulie, la ora 16.20, aeronava Malaezia Airlines cu 298 de oameni la Bord dispare de pe radar deasupra teritoriului Ucrainei.

La ora 18.10, agentia Interfax anunţa că o aeronavă aparţinând companiei Malaezia Airlines a fost doborâtă, cel mai probabil, de separatiștii proruși lângă orașul Donețk, la 50 de kilometri de granița cu Rusia.

Ora 19.00. Începe războiul acuzaţiilor între autorităţile ucrainene şi separatişţii proruşi. Cele două părţi se acuză reciproc de doborârea avionului.

De la 22.15 nu se mai zboară în spațiul aerian din Ucraina.La ora 22.30 preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, susţine că nu exclude ipoteza unui atac terorist.

O oră mai târziu, la 23.30, serviciile secrete americane confirmă că o rachetă sol-aer a fost trasă către avionul malaezian, dar nu pot preciza cine a lansat-o.

După mizeul nopţii Vladimir Putin, presedintele Rusiei, declară că statul pe teritoriul caruia s-a întâmplat accidentul poartă răspunderea pentru teribila tragedie. Apar primele informaţii despre naţionalitatea pasagerilor, datele sunt contradictorii şi despre 50 dintre aceştia nu se ştia nimic.

Pe 18 iulie, serviciile secrete ucrainene prezintă primele dovezi care îi incriminează pe sepratiştii proruşi. Oficialii de la Kiev publică interceptări dintre militanţii care demonstrează că rebelii dispuneau de un sistem de rachete sol-aer cu care puteau dobărî aeronava malaeziană.

Tot vineri, Ministerul român al Afacerilor Externe anuntă că pe lista pasagerilor din avionul prabușit în Ucraina se afla un român cu dublă cetățenie.

La aproape 24 de ore de la tragedie accesul la locul unde a avut loc accidentul este împiedicat de separatişti. Pentru a permite negocieri de pace, Vladimir Putin cere încetarea focului în estul Ucrainei.

Pe 19 iulie, autorităţile malaeziene se tem că dovezi importante ale tragediei aviatice din Ucriana au fost compromise pentru că zona accidentului nu a fost securizată la timp.

În acest timp, autoritățile ucrainene îi acuză pe rebeli de jafuri la locul accidentului. Rebelii proruși ar fi furat bijuterii, bani și carduri de credit de la locul accidentului.

În plus, presa de la Kiev susţine că aceştia au mutat mai multe cadavre de la locul accidentului. Tot sâmbătă, Ucraina a anuntat ca deţine „dovezi clare” că racheta care a doborât avionul Malaysia Airlines a fost lansată de cetăţeni ruşi. Petro Poroshenko cere ONU să îi eticheteze pe separatiștii proruși din autoproclamatele Republici Populare Donețk şi Lugansk drept membri ai unor „organizații teroriste”.

Ieri, separatiștii au anunţat că vor garanta securitatea experților internaționali dacă Kievul acceptă un armistițiu. Aceeasi rebeli sunt acuzati că au luat toate cele 196 de cadavre pe care lucrătorii de la Departamentul local al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Doneţk le recuperaseră de la locul accidentului aviatic, şi le-au transportat într-un loc necunoscut.

Tot ieri, oficialii Malaysia Airlines declarau că vor retrage din uz numele MH17 după tragedia aviatică din Ucraina, iar separatiștii au anunţat că au găsit cutiile negre ale aeronavei şi că le vor preda specialiştilor interanţionali. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri