Cum a reușit China să rupă unitatea Europei. Acordul care le dă bătăi de cap lui Scholz și Macron

Data publicării:
Olaf Scholz și Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a spus că resuscitarea Acordului Cuprinzător privind Investițiile între UE și China, inițiativă care are susținerea lui Olaf Scholz, nu este „urgentă” și este „pur și simplu impracticabilă”. Foto: Profimedia Images

Într-o perioadă în care relațiile Occidentului cu China provoacă mari controverse, cele mai puternice două state din Uniunea Europeană se contrazic pe tema reluării unui acord privind investițiile din China care a fost aproape complet abandonat, informează Politico.

Pentru Franța, resuscitarea așa-numitului Acord Cuprinzător privind Investițiile între UE și China (CAI) nu este „urgent” și este „pur și simplu impracticabil”, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.

În același timp, cancelarul german Olaf Scholz susține „reactivarea” acordului care a rămas blocat la puțin timp după ce a fost anunțat în ultima parte a anului 2020, după ce Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor membri ai Parlamentului European care au criticat China pentru încălcarea drepturilor omului.

Macron a spus luna aceasta că a discutat cu liderul chinez Xi Jinping despre CAI, „dar foarte puțin”. „Am fost foarte direct cu președintele Xi, am fost foarte sincer: atât timp cât acesta este un proces european, toate instituțiile trebuie să fie implicate și nu există nicio șansă de a face vreun progres în privința acestui acord cât timp avem membri ai Parlamentului European care sunt sancționați de China”, a declarat Macron pentru Politico.

Beijingul a demonstrat că se pricepe foarte bine să împiedice UE să dezvolte o politică comună cu privire la China, amenințând, printre altele, că va interzice importurile de vinuri din Franța și Spania și că va cumpăra avioane americane Boeing în locul celor franceze de la Airbus.

Acordul CAI, unul dintre multele subiecte controversate iscate de China care au creat divergențe în UE

Neînțelegerile legate de CAI reprezintă doar una dintre divergențele create de China în sânul Europei, acolo unde, în ultimul deceniu, Beijingul a curtat mai multe țări și s-a folosit de ele pentru a-și atinge scopul.

Germania a fost dintotdeauna principalul suporter al CAI, Berlinul având cele mai mari investiții în sectorul industrial al Chinei, în special în sectorul auto și cel chimic.

CHINA-FRANCE-DIPLOMACY
Președintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut o vizită în luna aprilie la Beijing, acolo unde au purtat discuții cu liderul chinez Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Acordul ar fi făcut ca firmele europene să poată face investiții în China și să își protejeze proprietatea intelectuală pe care o dețin acolo cu ceva mai multă ușurință. Criticii spun însă că muncitorii care lucrează în China nu sunt protejați destul prin lege și se întreabă cât de bine va putea fi implementat acordul.

„Este surprinzător că Scholz încă este de părere că [acordul] este o idee bună, în ciuda contextului foarte diferit de cel de acum doi ani”, a spus un oficial de rang înalt al UE citat de Politico.

Neînțelegerile dintre Franța și Germania se repetă și în cadrul instituțiilor UE

Neînțelegerile dintre Franța și Germania s-au extins chiar și în interiorul instituțiilor UE de la Bruxelles. În timp ce Parlamentul European va respinge mai mult ca sigur orice nouă încercare de a ratifica acordul, președintele Consiliului European, Charles Michel, speră, la fel ca Scholz, că acordul va putea fi resuscitat.

Michel a discutat deja cu liderii chinezi pe tema CAI, inclusiv în timpul vizitei sale din Beijing de la finalul anului trecut, potrivit unui oficial UE de rang înalt care nu era autorizat să vorbească despre acest subiect.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă, a temperat încercările lui Michel de a reintroduce acordul pe agenda Bruxellesului. Aceasta este mult mai sceptică în privința apropierii de Beijing din cauza agresivității politicii externe a Chinei și a încălcării drepturilor propriilor săi cetățeni.

Macron a provocat consternare în rândul omologilor săi din Occident atunci când a spus că Europa ar trebui să iasă din umbra Americii și să evite o confruntare cu China pe seama independenței Taiwanului și a obiectivului Beijingului de a controla cu orice preț insula.

Șeful celui mai mare partid din Parlamentul European, Manfred Weber, a spus că declarația lui Macron este „un dezastru”.Într-un interviu pentru presa italiană, Weber a spus că afirmațiile președintelui francez „au slăbit Uniunea Europeană” și „au expus marea ruptură din interiorul UE în privința definirii unui plan strategic comun împotriva Beijingului”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri