Cum au sărbătorit Paştele românii din Ungaria, Spania şi Franţa

Data publicării:
romani strainatate

În Ungaria trăiesc în jur de 30.000 de români, majoritatea la Budapesta şi în estul Ungariei, în zona oraşului Gyula. Lăcaşul de cult ortodox din capitala ungară este o capelă din centrul oraşului, lângă Curtea Gojdu. In fiecare an, sute de români vin aici pentru a sărbători Invierea.

Cele mai fericite sărbători sunt cele petrecute acasă. Însă, cu trecerea anilor, românii din Ungaria s-au acomodat în ţara vecină.

„Deja ne-am obişnuit, deja e obişnuinţă. Puţin mai dureros, puţină melancolie dar nicio problemă. Deja e o obişnuinţă”.

În fiecare an, după miezul noptii, credincioşii pornesc într-o procesiune pe străzile din jurul capelei ortodoxe române.

În Spania trăiesc aproape un milion de romani, iar în întreaga peninsulă Iberică există aproape 800 de parohii ale bisericii ortodoxe. La Colmenar Viejo, slujba de inviere celebrata pentru români a fost una cu peripetii. Din dorinţa de a avea un spaţiu cât mai încăpător, a fost aleasă arena de coride din oraş. Cu o oră înainte de miezul nopţii, instalatia electrică a cedat, dar defecţiunea a fost remediată în scurt timp.

Chiar dacă şi-au păstrat tradiţiile, românii din Spania suportă cu greu depărtarea faţă de cei dragi.

Și la Paris, românii au respectat tradițiile de Paște. După ce au fost în noaptea de înviere să ia lumină de la biserica românească din capitala Franței, au mers apoi să petreaca la cel mai vechi local românesc de aici.

Bucătarii s-au străduit să pună pe masă mâncărurile pascale atât de îndrăgite de români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri