Cum îi afectează BREXIT-ul pe români

Data publicării:
GettyImages-brexit-1

De negocierile care vor începe în perioada imediat între Marea Britanie și Bruxelles depinde și situația românilor din Marea Britanie sau a celor care doresc să călătorească acolo. Deocamdată sunt câteva ipoteze în legătură cu ce s-ar putea schimba.

Spre exemplu, simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza.

De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii ar putea avea nevoie de permis de muncă.

Totodată, studiile s-au putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și se vor restricționa împrumuturile. 

Restricţii vor fi impuse şi în ceea ce priveşte drepturile sociale. Acum primesc ajutoare sociale în Marea Britanie 3.430 de români, potrivit datelor oficiale. Sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii. 

Brexitul va avea repercusiuni asupra întregului buget al Uniunii Europene, şi implicit asupra tuturor românilor. Marea Britanie contribuie cu 16,9 miliarde de euro şi a atras fonduri europene de 7,6 miliarde de euro, deci este un contributor net. Asta înseamnă că celelalte state UE, printre care şi România, vor primi mai puţini bani.

Aceste scenarii depind însă în mare măsură de negocierile care vor urma între Londra şi Bruxelles.

Îngrijorare printre românii din Marea Britanie

Printre românii din marea Britanie a fost panică după vestea privind Brexit-ul. Telefoanele au sunat în continuu, mii de emailuri au fost trimise către organizaţiile de români pentru a afla care sunt efectele directe. Vor să afle de la autorităţile române ce se întâmplă cu ei după referendum. Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni le dă asigurări că vor fi trataţi ca orice cetăţean al Uniunii Europene.

Românilor care muncesc în Marea Britanie nu le-a venit să creadă rezultatul votului, respectiv pentru ieşirea din Uniunea Europeană, și dau vina pe campania excesivă dusă de tabloidele britanice în ultimii zece ani.

„Românii au primit rezultatul Brexit-ului cu stare de şoc. Au venit la noi la noi întrebări de genul: se vor impune vizele, ce se va întâmpla cu noi, vom mai avea dreptul să rămân aici sau nu”, a declarat Cristina Irimia de la organizația „Români în UK”.

„Toată lumea este foarte îngrijorată pentru că în momentul acesta aşteptăm să vedem ce va decide guvernul britanic”, a adăugat Cosmin Rusu, președintele PNL Marea Britanie.

Aceeaşi agendă este şi la Congresul românilor de pretutindeni, desfăşurat la Palatul Parlamentului. „Problema va exista pentru cei care nu şi-au făcut forme legale. De exemplu, la centrul comunitar unde noi dăm mâncare gratuită, avem din 40 de români care vin, doar doi au forme legale. Pentru acei români va exista o mare problemă, pentru că ei nu vor fi protejaţi”, a precizat Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar român din Londra. 

„Românii care au deja un statut legal în Marea Britanie vor continua să îşi păstreze acest statut, cei care nu au un statut legal vor trebuie să şi-l legalizeze”, a adăugat Cristina Irimia.

Românii care trăiesc în Regatul Unit speră să primească sprijinul autorităţilor de la Bucureşti.

„Acum este momentul ca autorităţile din România să dea dovadă de responsabilitate şi să demonstreze prin inputul lor în această situaţie că într-adevăr le pasă de românii din străinătate”, a precizat Cristina Irimia.

„Am dori să fim ascultaţi, să fim întrebaţi, să fim consultaţi”, a adăugat Mirel Prisăcariu, român stabilit în Marea Britanie.

La rândul său, ministrul pentru diaspora dă asigurări românilor care muncesc peste graniţe.

Românii din Marea Britanie sunt importanţi pentru noi şi ne vom asigura că drepturile lor sunt respectate, indiferent de ceea ce se întâmplă. În Marea Britanie sunt foarte mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene şi cetăţenii români vor fi trataţi ca orice cetăţean al Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Dan Stoenescu.

180.000 de români muncesc legal în UK

În Marea Britanie trăiesc cu forme legale şi contribuie la bugetul de stat aproximativ 180.000 de cetăţeni români.

Cei mai mulţi în construcţii, hoteluri şi restaurante. Nu le-a fost deloc uşor să ajungă acolo. Până în ianuarie 2014, au avut nevoie de permise de muncă. Decizia istorică a Regatului de a părăsi Uniunea Europeană ar putea readuce în actualitate aceste permise.

Exista această temere că - între ghilimele - vor fi trimişi acasă. Regulile, de fapt legislaţia în ce priveşte angajarea celor care nu sunt rezidenţi în Marea Britanie, nu au cetăţenie britanică, vor fi înăsprite. Totul este o nebuloasă la momentul actual pentru că nu ştim exact ce se va întâmpla. Vor fi negocieri care vor dura, între UE şi Marea Britanie, care se vor întinde între doi şi cinci ani poate”, arată economistul Laurian Lungu.

Am beneficiat de un cost mai redus al studiilor față de restul țărilor din lume. Pentru mine permisul de munca a fost o formalitate atunci când am avut nevoie de el în 2011, acum nu mai este nevoie”, explică Lavinia Constantin, română stabilită în Marea Britanie.

Marea Britanie a fost şi este atractivă pentru români datorită vastei oferte de locuri de muncă şi a salarilor mari.

Sunt cele mai mari salarii din Uniunea Europeană în domeniul IT, iar din Europa mai mari ca la Londra se găsesc în Elveţia”, notează Andrei Crăciun, programator român stabilit în Londra.

Statisticile distrug mitul apetitului românilor pentru beneficiile sociale. Doar 3.430 de români solicită ajutoare din partea Departamentului pentru Muncă și Pensii. Mult mai puţini decât polonezii, irlandezii sau portughezii. Resticţii, însă, vor fi introduse şi la acest capitol.

Inclusiv să ajungi să studiezi în Regat ar putea deveni mult mai dificil. Marile universităţi britanice au început deja să anunţe că taxele pentru studenţii din Uniunea Europeană, deci şi din România, înmatriculaţi în 2016 rămân neschimbate, dar nu s-a luat o decizie pentru cei care se înmatriculează începând cu 2017. Taxele de şcolarizare în Regat pentru studenții din afara UE sunt aproape duble faţă de cele pentru cei din blocul comunitar.

De asemenea, studenţilor români, ca şi celor din restul statele membre UE, le-ar putea fi limitat accesul la granturi şi împrumuturi de studii.

Andreea Sima este unul dintre beneficiarii de astfel de credite. „Sunt datoare statului britanic cu 27 de mii de lire sterline pe care voi începe să le plătesc în momentul în care încep să muncesc”, arată Andreea Sima.

Brexitul va avea repercusiuni asupra întregului buget al Uniunii Europene, şi implicit asupra tuturor românilor. La nivelul anului 2014, Marea Britanie a contribuit cu 11,34 miliarde de euro şi a atras fonduri europene de 6,98 miliarde de euro, deci este un contributor net. Bani mai puţini în bugetul Uniunii Europene înseamnă fonduri mai mici pentru toate statele sau chiar o schimbare a criteriilor de alocare.

Sistemul de absorbţie a fondurilor europene va funcţiona pe bază de primul venit, primul servit”, spune Mihai Pătrulescu, economist bancar.

Simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum, românii au nevoie doar de buletin pentru a merge în Marea Britanie. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie introdusă obligativitatea paşaportului.

179 de mii de români muncesc în Marea Britanie

Construcții - 29.895

Distribuție, hoteluri, restaurante - 27.258

Finanțe, bănci - 17.789

Sănătate, educație - 11.454

(Sursa: ONS, 2014)

Marea Britanie şi banii europeni

contribuţie - 11,34 mld. euro

beneficiu - 6,98 mld. euro

(sursa: Trezoreria Marii Britanii) 

Citiți și:
BREXIT | Klaus Iohannis: Vom negocia astfel încât să avem grijă de românii din Marea Britanie 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri