Cum rezolvă Polonia problema închisorilor învechite

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Nu numai România se confruntă cu problema închisorilor învechite. Polonia recunoaște că penitenciarele ei sunt „de secolul al XIX-lea” și nu corespund standardelor. Tocmai de aceea, cea mai modernă închisoare din Europa va costa 119 milioane de euro și va fi construită într-un oraș din sud-vestul Poloniei.

Polonia va construi în orașul Brzeg (sud-vest) cea mai modernă închisoare din Europa, a informat joi agenția de presă PAP, preluată de Agerpres.

Centrul va putea primi până la 1.500 de deținuți, câteva sute dintre aceștia având posibilitatea de a lucra în atelierele care vor fi amenajate în interiorul închisorii. Penitenciarul ar urma să fie terminat în anul 2021.

Ministrul adjunct al justiției, Patryk Jaki, a declarat că, ani la rând, sistemul penitenciar din Polonia nu a beneficiat de niciun fel de program de modernizare. „Schimbăm acest lucru. Prin măsurile noastre, printre care investiții de genul celei de la Brzeg, aducem sistemul penitenciar din secolul al XIX-lea direct în secolul al XXI-lea”, a apreciat oficialitatea poloneză.

Costurile sunt estimate la aproximativ 500 de milioane de zloți (119 milioane de euro).

Generalul Jacek Kitlinski, directorul general al sistemului penitenciar polonez, a declarat că, datorită programului de modernizare a acestui sistem, există șansa unei îmbunătățiri a condițiilor din închisori, ceea ce va duce totodată la creșterea efectelor resocializării. Generalul Kitlinski a subliniat că, din cauza anilor îndelungați de neglijență, numeroase închisori poloneze nu îndeplinesc standardele actuale însă, datorită eforturilor în curs, situația se îmbunătățește.

În ultimul raport al Consiliului Europei referitor la închisorile din Europa, dat publicității în martie anul acesta, Polonia nu figurează, întrucât, alături de Ucraina, nu a trimis date.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri