Curtea Europeană de Justiție: Imigranților intracomunitari le poate fi refuzat accesul la beneficii sociale pentru trei luni

Data publicării:
eu steag uniunea europeana GettyImages-457787428-2

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Un stat membru îi poate exclude pe cetățenii altor state membre de la anumite beneficii sociale (cum ar fi beneficiile pentru cei care caută loc de muncă și copii lor în Germania) în timpul primelor trei luni de ședere. Un astfel de refuz nu presupune o evaluare a situației individuale a persoanei vizate", a precizat instanța într-un comunicat.

Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a fost solicitată în mod repetat să dea o decizie privind chestiunea beneficiilor sociale pentru imigranții intracomunitari, în contextul temerilor privind abuzurile asupra sistemelor de ajutoare în blocul comunitar. Aceast subiect se află și în centrul viitorului referendum din Marea Britanie privind apartenența la UE.


Legislația UE prevede deja că cetățenilor dintr-un alt stat membru li se poate refuza accesul la asistență socială pentru primele lor trei luni de ședere.

Judecătorii CEJ au fost solicitați să decidă din nou asupra acestei chestiuni, în urma unei dispute juridice din Germania, unde unui spaniol și fiului său li s-a refuzat accesul la beneficii sociale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri