Sari la conținut

Cutremur de 6 grade în Italia. Mărturiile românilor din zona lovită de seism

73 de morţi şi peste o sută de dispăruţi este bilanțul cutremurului cu magnitudinea şase care a lovit astăzi Italia. În zona afectată de seism trăiesc şi mulţi români. Aceștia au povestit, la Digi24, coșmarul prin care au trecut.

S-a cutremurat toată casa, am ieşit toţi afară, toţi vecinii, fiindcă ne-am speriat... Cazurile mai grave în Amatrice au fost, jumătate de sat este dărâmat, străzile sunt blocate”, povestește Maria Brânzaru, româncă stabilită în Italia.

Toţi cei aflaţi în zona afectată de cutremur au fugit panicaţi din locuinţe, în momentul în care au simţit pământul mişcându-se. Instinctiv, s-au gândit la momentele similare din 2009, când au trăit pe viu şi seismul din L`Aquila.

Prima undă a fost foarte puternică, a simţit-o tot oraşul. Sunt destui români în zonă, am înţeles că s-a format deja o echipă printre care sunt şi români. E o atmosferă tristă, toată lumea e preocupată de ce se poate întâmpla, o să fie desigur 700-800, poate chiar şi 1.000 de persoane care nu au casă”, spune Aurelia Ceoromila, româncă stabilită în Italia.

Casele astea din Amatrice erau toate construite şi rămase aşa de 200-300 de ani. Nu au mai fost renovate şi probabil de asta au picat asa uşor. Au luat măsuri şi au întărit ce s-a stricat în L'Aquila. Când s-a terminat cu L'Aquila, uitaţi că apare Amatrice”, spune Sergiu Balaban, jurnalist stabilit în Italia.

Jurnaliştii români din Italia relatează despre operaţiunile contracronometru.

Sunt mulţi cetăţeni care sapă cu mâinile goale pentru că încă n-au ajuns mijloacele care pot face acest lucru mai bine. În anumite cazuri e vorba de localităţi deloc uşor accesibile, căile de acces sunt blocate”, spune Miruna Căjvăneanu, jurnalist Hotnews.