Italia după cutremur | Imaginea dezastrului

Data actualizării: Data publicării:
pescara

Şansele să mai fie găsiţi supravieţuitori după cutremurul cu magnitudinea 6 produs săptămâna trecută în Italia sunt extrem de mici, însă supravieţuitorii nu îşi pierd speranţa. Trei români daţi dispăruţi au fost găsiţi teferi, unul singur este căutat în continuare. Bilanţul deceselor este neschimbat, dintre cei 290 de morţi, 11 sunt români. Sate întregi sunt de nerecunoscut, aproape toate clădirile au fost puse la pământ.

Trimisul special Digi24 în Italia, Adrian Cojocaru, ne spune care este situaţia în Pescara del Tronto:

„Suntem în Pescara del Tronto, foarte aproape de zona unde au avut loc cele mai mari pagube în urma seismului. Se vede amploarea dezastrului. Această localitate nu avea mai mult de câteva zeci de case, au mai rămas foarte puţine în picioare. Marea parte din acest sat este una cu pământul. Sunt printre ruine căutători care încearcă să vadă dacă mai sunt oameni care trebuie scoşi, dar vorbesc din ce în ce mai rar de oameni care ar mai fi în viaţă. Oamenii se concentrează pe recuperarea cadavrelor. Din când în când un buldozer sapă printre dărâmături. Situaţia este aceeaşi şi în alte sate. Aici la Pescara au murit cel puţin 30 de persoane, nu se cunoaşte cu exactitate numărul acestora. Supravieţuitorii au fost mutaţi în corturi în taberele pentru sinistraţi unde vor rămâne cel puţtin o lună. Până la iarnă, în aceste zone vor fi construite case de lemn. Case vechi de 200 sau 300 de ani erau aici şi la Amatrice. Câte un elicopter survolează zona şi face legătura cu salvatorii de la sol. Mâine, la Amatrice va fi o ceremonie funerară, vor fi înhumate primele trupuri. Este aşteptat şi Matteo Renzi, vor veni şi o parte dintre supravieţuitori. Operaţiunile nu se opresc nici la Amatrice şi nici în celelalte localităţi afectate”.

Urmările seismului se văd însă cel mai bine la Amatrice. Aici pământul încă se cutremură. Clădirile rămase în picioare după seismul de săptămâna trecută sunt capcane mortale, riscă să se prăbuşească în orice clipă. Dar supravieţuitorii nu se îndură să lase totul în urmă şi au venit să recupereze din lucrurile abandonate în noaptea dezastrului. Amploarea tragediei i-a copleşit.

Supravieţuitor: „Am rămas prins înăuntru, nici nu ştiu cum am fost scos. Asta a fost voia lui Dumnezeu. Toată familia mea a scăpat cu viaţă, este incredibil. Noi am scăpat, dar am prieteni care nu mai sunt cu noi azi. Mulţi prieteni”.

Drama miilor de oameni trimite o undă de şoc pe mapamond. Cărţi de condoleanţe au fost deschise la ambasadele italiene din întreaga lume. În cea de la Bucureşti a lăsat un mesaj şi preşedintele Klaus Iohannis: „Sunt din păcate sute de pierderi de vieţi omeneşti, alte sute de persoane rănite, din păcate, între aceştia se află şi mulţi, prea mulţi români şi cu această ocazie vreau să spun încă o dată condoleanţe familiilor victimelor, dar în acelaşi timp gândul meu se îndreaptă şi spre cei care au fost răniţi şi familiile lor, le doresc însănătoşire grabnică”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri