Italia | 10.000 de sinistraţi dorm în maşini

Data publicării:
Considerable Damage To Historic Town As 6.6 Magnitude Earthquake Hits
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Pământul nu încetează să se cutremure în centrul Italiei. Au fost nu mai puţin de 19 noi cutremure în ultimele 24 de ore. Cel mai puternic a avut 4,8 magnitudine. Aproape 30.000 de oameni au rămas fără case după puternicul cutremur de acum cinci zile. 10.000 dintre sinistraţi au refuzat să meargă în centrele de primire şi dorm în maşini.

Cutremurele care au zguduit în ultima săptămână Italia au lăsat în urmă peisaje fantomatice. În zeci de localităţi, cartiere întregi nu mai pot fi locuite. Aproape 30.000 de oameni au rămas fără case după seismul de duminică. Alţi 15.000 sunt în aceeaşi situaţie după dezastrul din 24 august.

„Din 24 august. De la primul cutremur dorm în maşină”, spune un italian.

Un bărbat din Norcia aşteaptă ca autorităţile să-i dea un container în care să poată locui, în apropierea oraşului.
„Îţi dai scaunul pe spate şi nu pui nimic în faţa lui, aşa încât să te simţi bine, să-ţi întinzi picioarele, altfel dimineaţa ai genunchii înţepeniţi”, explică unul dintre cei a căror locuinţă a devenit maşina personală.

Autorităţile au cerut primarilor să decidă zonele unde pot fi instalate locuinţele modulare, care ar trebui să ajungă în teritoriu înainte de Crăciun.

În urma sesimului de duminică, pământul s-a scufundat cu 70 de centimetri în unele locuri. De asemenea, crăpături adânci de peste o jumătate de metru s-au format în versanţii muntelui Vettore, din zona epicentrului.

Cele două plăci erau separate de o punte care s-a rupt, iar unda s-a propagat spre suprafaţă cu câţiva kilometri pe secundă. Una dintre plăci s-a mişcat în jos cu viteza de câţiva metri pe secundă şi a crăpat scoarţa până la 65 de centimetri”, spune un seismolog.

Muntele e foarte crăpat. E periculos să te afli aici. După cum vedeţi, pământul e în continuă mişcare şi, de la un minut la altul, din cauza unei replici, pot apărea pericole serioase pentru cine se află aici”, adaugă un alpinist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri