Românii din Italia povestesc despre cutremur

Data actualizării: Data publicării:
cutremur italia corierre

Români stabiliți în Italia au povestit la Digi24 cum s-a resimţit puternicul seism care a lovit Peninsula duminică dimineaţă. Ei spun că a durat destul de mult, pentru că atunci când au reuşit să iasă în stradă, încă se simțeau mișcările tectonice.

Cei mai mulţi dintre românii cu care a vorbit Digi24 au fost treziţi din somn de cutremurul produs în această dimineaţă. S-au speriat, au ieşit din locuinţe şi după ce seismul a trecut şi-au sunat apropiaţii să vadă dacă sunt bine. Aşa a făcut şi Camelia Bichiş, o româncă stabilită în Italia: „Eram în pat. A fost o senzaţie de ameţeală, de confuzie. După câteva minute fetiţa mea a venit în cameră şi mi-a spus: mami am o senzaţie de ameţeală. Zic: stai liniştită. A fost cutremur în centrul Italiei.”

O altă româncă, a simţit că îi fuge pământul de sub picioare: Lăcrămioara Constantin, stabilită în Roma.

Ovidiu Burduşa, un român care locuieşte în Roma, ne-a mărturisit că a fost cel mai puternic cutremur de până acum: „S-a mişcat cuierul, m-am dezechilibrat la un moment dat şi vă daţi seama, primul lucru a fost instinctul acela de a-ţi lua copilul în braţe şi de a ieşi pe scări. Toate maşinile, alarmele lor au început să sune şi lumea, înspăimântată, a ieşit la balcon, întrebând toţi ce s-a întâmplat: un nou cutremur. Ceea ce ne înspăimântă este că aceste cutremure au foarte foarte multe replici.”

Daniel Destinoiu locuieşte la circa 140 de kilometri distanţă de zona în care s-a produs cutremurul. Imediat după cutremur a mers la Norcia şi la Perugia, foarte aproape de epicentru.

Viorel Boldiş locuieşte la mare distanţă de zona în care s-a produs cutremur. Chiar şi de la 600 de kilometri depărtare, a simţit seismul. Acesta spune că, tocmai pentru că Peninsula este una dintre cele mai active zone seismice ale Europei, oamenii sunt oarecum pregătiţi şi reuşesc să se salveze. Lasă însă de dorit intervenţia autorităţilor după producerea unei astfel de catastrofe naturale, comentează Viorel Boldiş. 

Sergiu Balaban, jurnalist român în Italia: „Toată lumea este speriată, cu toţii spun că a fost cel mai puternic de anul ăsta. Eu dormeam, am avut timp să îl simt în somn, să ma trezesc, am reușit să sar peste pat. Soția mea era la baie, aveam și musafiri. Am reușit să ieșim cu toți din casă, ne-am întâlnit cu vecinii și cutremurul încă își făcea de cap”.

Gabriela Dinu, român stabilit în Italia: „Noi ne aflăm în zona Romei, în Monterotondo, avem o casă seismică. Vreau să vă spun că a fost o senzaţie groaznică. Vreau să vă spun că nu a început numai lustra în casă să se mişte, ci şi uşa, tavanul, care este din lemn. A fost o senzaţie teribilă. Parcă te găseai într-o cutie din care aşteptai să se prăbuşească într-un moment sau altul totul deasurpa ta. Fetiţa de 7 ani fuge dintr-o parte în alta a casei. A fost o senzaţie groaznică. A fost un cutremur mai mare. (...) L-am simţit foarte, foarte puternic şi s-a simţit nu numai la Roma. Prietenii mei din Napoli, Vicenza, s-a simţit dintr-un cap al altul al Italiei”.

Silviu Dan Irimiciuc, student: „Eram în campusul universitar din Camerino, este puţin în afara oraşului. Eram în pat, dormeam. L-am simțit destul de puternic. Pentru prima dată am văzut, mă rog, am prins şi celelalte cutremure, dar ăsta chiar a fost destul de tare, am văzut cum se mişcă dulapul, ceea ce înainte nu s-a întâmplat. În campus studenţii sunt destul de speriaţi, în general cei care ies primii din cameră sunt chinezii, care sunt obişnuiţi cu astfel de cutremure”.

Radu Niculae, român stabilit în Italia:

„În acest moment primarii din zonele respective comunică că practic nu mai există nimic, viaţa a murit în acele zone. Din zonele respective se preconizează, în câteva zile, ţinând cont şi de starea timpului, că acele persoane vor fi mutate pe coastă, pentru că este logci, viaţa nu mai există aici. Toate clădirile care au fost în zona roşie au căzut efectiv, iar cele care au mai rămas în picioare nu pot fi locuite, nu prezintă garanţie. Lumea este disperată, logic”.

Andi Rădiu, jurnalist român din Italia: „Localitatea unde am rezidenţa e la circa 70 km de unde a fost epicentrul cutremurului, s-a simtit foarte tare, vă imaginaţi un minut în care casa se zgâlțâie, lumea a ieşit în stradă. Panică. Și acum mă uit pe geamul de la locuinţă, văd foarte multe persoane în stradă, îi văd cum duc pături, se urcă în masina, Protecţia Civilă din localități a început să sfătuiască persoanele din clădiri vechi să se deplaseze în zone mai sigure”.

Florin Tătaru, român stabilit la Roma:

Marian Mocanu, președintele Ligii Români din Italia:

Aurelia Ceoromila:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
bebelus italia
VIDEO. Momentul în care un bebeluș de 7 luni este salvat de sub dărâmături, în Italia
ORAS_CONSOLIDAT_CAPTURA
Consolidarea caselor, cheia rezistenţei la seisme
Partenerii noștri