Sari la conținut

Cutremur în Italia: 2 morți și 39 de răniți. Un bebeluș de 7 luni, scos de sub dărâmături

Cutremur devastator în insula italiană Ischia, o importantă destinaţie turistică. Doi oameni au murit şi 36 au fost răniţi. Mulţi alţii sunt daţi dispăruţi de aseară şi echipele de salvare îi caută sub dărâmături. Seismul nu a fost unul mare, a avut magnitudinea 4. Dar s-a produs la suprafaţă, într-o zonă cu foarte multe clădiri vechi. Aşa s-ar explica pagubele imense pe care le-a făcut. Seismul a avut 14 replici. 

ACTUALIZARE 10.55. Unul dintre cei 39 de răniți se află în stare gravă. 1081 de persoane au părăsit deja insula Ischia. Doi copii sunt prinși sub dărâmături, au fost localizați în această dimineață și sunt în viață, transmite Sergiu Balaban, corespondentul Digi24 în Italia.

Pompierii sunt acum într-o cursă contra timp pentru a-i salva. Mama lor a dat indicații pompierilor toată noaptea, cu ajutorul ei a fost găsit și cel mai mic membru al familiei, Pasquale, un copil în vârstă de numai șapte luni de zile, scos viu de pompieri în jurul orei 4 dimineața.
Hotelurile din zonă, în ciuda faptului că este plin sezon turistic, au oferit cazare sinistraților. Vorbim de sute de persoane care au rămas pe drumuri și care nu vor să se mai întoarcă în propriile locuințe de teama unor replici.

ACTUALIZARE 10:30 Numărul răniților a crescut la 39, anunță presa italiană.

ACTUALIZARE 10:20 Pasquale, un bebeluş în vârstă de şapte luni, a fost scos de sub dărâmături de către pompieri, după mai multe ore de efort. Salvatorii continuau să sape căutarea fraţilor săi, cu care puteau să comunice, potrivit Prefecturii din Napoli.\

ACTUALIZARE 10:00 Seismul a fost urmat de 14 replici. 

ACTUALIZARE 8.05. Numărul răniților a ajuns la 36.  

ACTUALIZARE 8.02: Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă există persoane de cetăţenie română afectate.

Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de seism, anunță MAE.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Roma - (0039) 06 835 233 58; (0039) 06 835 233 56; (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0039 345.147.39.35.

ACTUALIZARE 7.35. Nu există, până la această oră, informaţii despre români care să fi fost răniţi sau dispăruţi. Pe contul de Facebook al Ambasadei României în Italia a fost publicat un număr de telefon, pentru toţi cei care ar avea nevoie de ajutor.

ACTUALIZARE 7:15. Un nou bilanț al seismului: 2 morți și 27 de răniți. Două femei și-au pierdut viața. Una a fost găsită sub dărâmăturile propriei locuințe, iar cea de-a doua a fost strivită sub zidul unei biserici.  

____________________________________________________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 00.15. O persoană a murit, 20 au fost rănite, iar altele sunt dispărute. 

Mai multe hoteluri au rămas izolate.

Unul dintre cele mai mari spitale de pe insulă a fost evacuat pentru că structura a fost afectată serios, dar au mai rămas cinci persoane conectate la aparatele respiratorii şi s-a solicitat ajutorul Protecţiei Civile.

Accesul pe insulă este dificil, iar salvatorii sunt duşi cu un feribot din Napoli. În această seară însă, la faţa locului se aflau în zonă mai multe echipaje de pompieri, întrucât avuseseră loc mai multe incendii.


Seismul a avut loc la 10 kilometri adâncime şi deşi nu a fost foarte puternic, mai multe clădiri istorice s-au prăbuşit.

Acestea erau deja şubrezite de mişcările telurice care au afectat Italia anul trecut.

Echipe de intevenţie au fost trimise la faţa locului pentru a căuta printre ruine. Imediat după producerea cutremurului, sute de persoane au ieşit panicate în stradă şi vor petrece noapte sub cerul liber de frica producerii unor replici. 

Insula Ischia numără peste 60.000 de locuitori.

Peste numai 3 zile se împlineşte un an de la cutremurul care a şters de pe hartă mai multe localităţi din centrul Italiei şi în urma căruia sute de oameni şi-au pierdut viaţa.