Dacian Cioloș: Nu vrem într-un Schengen nefuncțional!

Data publicării:
dacian ciolos - gov.ro 1

Dacian Cioloş: „Nu avem interesul să intrăm într-un spațiu Schengen care nu funcționează, să intrăm doar pe hârtie, ci vrem să vedem realitatea din teren și să ne asumăm la rândul nostru responsabilitatea”.

Dacian Cioloş a făcut un tur de forţă al presei din Franţa, în timpul vizitei la Paris. Jurnaliştii de la RFI, Le Monde şi Le Figaro au vorbit cu premierul român, iar aderarea la Spaţiul Schengen a fost una dintre principalele teme de discuţie.

Dacian Cioloş: „De câţiva ani sunt rezultate care demonstrează că justiţia funcţionează, că lupta împotriva corupţiei în România dă rezultate. Este o situaţie paradoxală, în care ni se spune că nu suntem pregătiți, deşi toate criteriile au fost îndeplinite”.

Dacian Cioloş le-a vorbit jurnaliştilor francezi şi despre poziţia României în privinţa crizei refugiaţilor. El a respins ideea cotelor obligatorii, mai ales că ţara noastră nu are o tradiție în privinţa primirii acestora.

"Problema imigranţilor nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărţit. Imigranţii trebuie să se poată integra în cultura şi societatea ţării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluţie bună", a declarat Cioloş pentru Le Monde.

Prin urmare, susţine şeful Guvernului, lucrurile trebuie privite diferit atât la Bruxelles, cât şi în cancelariile occidentale.

"Noi suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţi, în funcţie de capacităţile noastre. În acest fel înțeleg eu solidaritatea. Trebuie să fim primitori și deschiși, dar și realiști, altfel suntem iresponsabili", le-a mai spus Dacian Cioloş jurnaliştilor Le Monde.

Pe de altă parte, premierul crede că fluxurile de refugiaţi ar trebui controlate mai bine la intrarea în Uniunea Europeană şi a lăudat iniţiativa de consolidare a Agenţiei europene a frontierelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri