Daily Mail scrie că vameşii unguri cer mită românilor din autocarele care se îndreaptă către Marea Britanie

Data publicării:
daily mail captura mita vamesi

Românii care caută o viață mai bună în Marea Britanie știu că vin într-un context de suspiciune și neîncredere. Dar nu ei au fost cei puși pe înșelătorii, ci, dimpotrivă, au fost cei trași pe sfoară, scrie jurnalistul care precizează că a fost la bordul unuia dintre primele autocare ce s-au îndreptat din România către Marea Britanie, după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii. Reportajul publicat de tabloidul britanic Daily Mail – până mai zilele trecute un vârf de lance în campania antiromâni - este însoțit de mai multe fotografii.

„Vameși ungurui hrăpăreți au amenințat că îi vor ține 12 ore pe loc căutând în bagaje și examinând documentele de călătorie, dacă nu li se plătește o taxă de 300 de euro”, este comentariul care însoțește una din fotografiile publicate de Daily Mail. „Se întâmplă tot timpul – văd că suntem români și asta le dă cale liberă să ne jecmănească”, i-a declarat jurnalistului britanic unul dintre șoferii autocarului. „Dacă n-am plăti, ne-ar lua la puricat fiecare nagaj, fiecare document l-ar examina, ne-ar confisca lucruri. Este corupție, dar dăm banii, pentru că suntem nevoiți”, a spus șoferul.

Așa că cei 65 de pasageri ai cursei efectuate de compania Tudan au plătit mita și nimeni nu s-a plâns, pentru că au mai făcut-o și în trecut, sunt obișnuiți cu astfel de călătorii, notează jurnalistul britanic, care a consemnat și câteva explicații ale călătorilor.

La bordul autocarului nu exista nicio toaletă, iar majoritatea pasagerilor se coceau la propriu și nu puteau vedea nimic pe geamurile pline de condens. Singura distracție la bord era un radio, iar condițiile de la punctele de oprire din România și Ungaria erau aproape primitive.

Călătoria a fost într-adevăr de coșmar pentru bonele, ospătarii, tâmplarii și funcționarii de la bord. Au plătit circa 80 de lire pentru o călătorie dus, nimeni nu se aștepta la condiții de lux, scrie Daily Mail.

Fără îndoială că Marea Britanie va avea parte și de profitori de pe urma beneficiilor sociale, oameni care nu vor altceva decât să „mulgă” sistemul, în loc să-l facă funcțional. Dar aparent acești oameni nu se aflau printre tovarășii mei de călătorie, scrie jurnalistul britanic, care consemnează, de asemenea, câteva dintre poveștile de viață ale pasagerilor români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri