Dan Dungaciu, despre slăbiciunile taberei europene de la Chișinău: Nimeni nu rostește fatidicul cuvânt „NATO”

Data publicării:
dungaciu

 „Aș spune că slăbiciunea majoră a campaniei electorale de la Chișinău în momentul aceasta este că se face politică la Chișinău ca și cum războiul din Ucraina n-ar fi avut loc. Niciunul dintre candidații sau partidele importante nu pune problema fundamentală a Republicii Moldova în acest moment, respectiv problematica securității. Nimeni nu îndrăznește să aducă pe agendă situația Ucrainei, care a dovedit fără drept de apel că orice ai construi – economic, politic, social – dacă nu ai o garanție de securitate în această regiune, brusc ea se poate destrăma. Iar astăzi la Chișinău niciun partid politic nu rostește în campania electorală fatidicul cuvânt „NATO” de care unii de la Chișinău se tem așa cum se tem unii la Moscova, din nefericire”, a declarat Dan Dungaciu la emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

NATO înseamnă singura formulă de securitate din această regiune, consideră Dan Dungaciu. El spune că există o teamă a politicienilor de la Chișinău de a aduce în discuție situația Ucrainei, întrucât cineva ar putea să-i întrebe care e garanția de securitate pe care Moldova o are că nu se va întâmpla la un moment dat ce i se întâmplă Ucrainei. „Niciunul dintre politicienii care pun între paranteze chestiunea NATO nu are un răspuns de dat. Suntem doar la începutul campaniei, s-ar putea să avem surprize din punctul aceasta de vedere”, atrage atenția expertul.

Analistul a menționat că un deputat liberal a interpelat Curtea Constituțională în legătură cu articolul din Constituție vizând neutralitatea. Pe fond, juriștii ar putea argumenta că, din moment ce erau deja trupe străine pe teritoriul țării în 1994, articolul despre neutralitate - care prevede că R. Moldova nu acceptă trupe străine pe teritoriul ei - ar putea fi neconstituțional. El a reamintit că limba română a devenit limbă oficială tot printr-o decizie a Curții Constituționale, astfel încât această instanță s-ar putea dovedi în cele din urmă cea care rezolvă și problema de securitate a R. Moldova într-un mod la care foarte multă lume nu se așteaptă în acest moment.

„Bătălia politică din R. Moldova va fi una extrem de dură și va fi, de fapt, o bătălie geopolitică, pentru că în R. Moldova nu se face politică, se face geopolitică, nu există partide politice, există partide geopolitice. Altfel spus, așteptăm alegerile parlamentare din 30 noiembrie ca să vedem spre ce direcție se va îndrepta R. Moldova, și nu ca să vedem care va fi doctrina care va guverna”, a mai spus Dan Dungaciu.

În ceea ce privește influențele campaniei electorale din România asupra aceleia din Moldova, Dan Dungaciu spune că nu mai contează atât de mult coloratura politică (și aici este exemplul sprijinului pe care premierul de stânga al României și premierul asociat popularilor europeni din R. Moldova și-l acordă reciproc), ci modul în care fiecare politician din Chișinău sau București reușește să-și aproprieze într-un mod specific relația cu România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri