Danemarca | Fraudă fiscală de cel puţin 4 miliarde de dolari

Data publicării:
denmark-money-e1431314936448

Danemarca trebuie să rezolve o pierdere fiscală de 4 miliarde de dolari, înregistrată din cauza fraudelor şi administraţiei defectuoase, dezvăluită acum două săptămâni, iar ministrul însărcinat cu colectarea, Karsten Lauritzen, a avertizat că suma ar putea fi chiar mai mare, relatează Bloomberg.

denmark-money-e1431314936448

Lauritzen a afirmat joi în Parlament că nu poate exclude ca pierderile să fie chiar mai mari decât cele mai recente estimări.

Primele estimări apărute în acest an au fost pentru pierderi de sub un miliard de dolari, dar în prezent au devenit de patru ori mai mari.

Scandalul provocat de frauda fiscală, care a avut pe parcursul a circa 10 ani, în timpul unor administraţii succesive, a daterminat-o pe Lauritzen să ia în considerare metode de colectare care nu sunt de regulă asociate guvernelor scandinave, scrie News.ro.

Danemarca are de mult timp una dintre cele mai ridicate fiscalităţi, respectiv venituri guvernamentale ca procentaj din PIB, iar un model fiscal eficient este esenţial pentru menţinerea sistemului de asigurări sociale.

„Analizăm noi idei şi noi măsuri”, a declarat Lauritzen.

Autorităţile daneze sunt dispuse să plătească informatori anonimi pentru dovezi din aceeaşi bază de date care a generat documentele Panama Papers.

Un director al Autorităţii Fiscale, Jim Soerensen, a spus că primele informaţii obţinute din această metodă sunt aşteptate la sfârşitul lunii septembrie.

Lauritzen a mai spus că analizează şi opţiunea de folosire a recuperatorilor privaţi de datorii.

El a arătat că unul din motivele pentru care lucrurile nu au mers bine este aplicarea unor reguli diferite pentru colectarea datoriilor către stat şi a celor din sectorul privat.

Danezii nu beneficiază de aceeaşi protecţie faţă de faliment ca americanii, iar companiile de recuperare a datoriilor din sectorul privat le pot accesa conturile şi să le confişte salariile.

În schimb, recuperatorii guvernamentali trebuie să se asigure că datornicii rămân cu bani suficienţi pentru nevoile de bază. De asemenea, nu pot fi confiscate ajutoarele sociale.

Lauritzen a spus că se aşteaptă ca recuperatorii de datorii din sectorul privat folosiţi de guvern să respecte aceleaşi reguli ca cele aplicate în recuperarea datoriilor de către stat.

În urmă cu două săptămâni, ministrul a prezentat un plan de reformă care include cheltuieli de 7 miliarde de coroane (1,06 miliarde dolari) pentru îmbunătăţirea colectării taxelor. Planul prevede şi angajarea a circa 2.000 de persoane.

În luna august au apărut informaţii că Danemarca a pierdut 12,3 miliarde de coroane din cauza scutirilor fiscale ale unor beneficiari offshore.

Danezii datorează la rândul lor fiscului aproximativ 14 miliarde de coroane. Cumulat, sumele datorate fiscului echivalează cu circa 3% din veniturile fiscale totale ale Danemarcei din 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri