David Cameron: Marea Britanie nu va activa în acest moment articolul 50, care permite ieşirea din UE

Data publicării:
david cameron steag marea britanie europa GettyImages-457779512

 

 Foto: Gulliver/Getty Images

„Avem o responsabilitate fundamentală de menţine ţara unită. În ultimele zile, am văzut inscripţii dezgustătoare în centrul comunităţii poloneze. Am văzut abuzuri verbale către anumite persoane, pentru că aparţin minorităţilor etnice. Să ne amintim că aceste persoane au venit în Marea Britanie, au făcut lucruri bune pentru ţara noastră. Nu vom accepta discriminările rasiale. Ele trebuie respinse. Domnule preşedinte, vrem să îi asigurăm încă o dată pe cetăţenii europeni care trăiesc aici şi pe cei britanici care trăiesc în alte ţări europene că nu vor fi schimbări majore în ceea ce îi priveşte”, a declarat David Cameron.

Discursul lui David Cameron:

„S-au luat măsuri pentru stabilizarea economiei. Rezultatul referendumului nu e ce ne doream, dar nu există dubii asupra acestui rezultat. Va fi o perioadă foarte dificilă, trebuie făcute ajustări, schimbările implică chestiuni constituţinoale.

Decizia trebuie acceptată şi procesul trebuie să recurgă în cel mai bun mod posibil. Avem o responsabilitate de a ţine unită această ţară. Am văzut desene cu insulte în această dimineaţă, dar aceşti imgranţi aduc o contribuţie importantă ţării noastre. Nu trebuie să tolerăm aceste acte xenofobe.

Nu vor exista pentru ei schimbări majore şi nici nu vor apărea schimbări imediate privind modul în care britanicii călătoresc în Europa. Pieţele financiare sunt acum volatile şi ştim că nu va fi o situaţie uşoară. Marea Britanie e pregătită să înfrunte viitorul indiferent ce ne rezervă. Avem o economie foarte puternică, una dintre cele mai avansate, suntem foarte bine plasaţi să facem faţă provocărilor, avem inflaţie foarte mică, deficitul bugetar e mult mai mic faţă de cel din alte ţări.

Aşa cum ministrul de finanţe a spus, toate instituţiile au încercat în ultimele luni să facă planuri de urgenţă pentru astfel de situaţii. Testele de stres au demonstrat că instituţiile financiare sunt pregătite. Banca Angliei poate pune la dispoziţie fonduri suplimentare la nevoie.

Privind negocierile, am fost de acord cu înfiinţarea unei unităţi europene, vor particpa la această unitate membri din toate instituţiile de stat. Acest grup de lucru va aduce la un loc cei mai importanţi oameni din Marea Britanie, care vor oferi consiliere pentru ce trebuie să se întâmple şi pentru viitor. Vrem să oferim viitorului prim ministru cele mai bune sfaturi.

Mâine voi merge la Consiliul European, în acest moment Marea Britanuie nu va inovoca art 50, pentru că trebuie făcută de viitorul premier, este o decizie suverană pe care trebuie să o luăm, noi, britanicii. Relaţia pe care o vom avea pe vitor cu UE va fi decisă de viitorul guvern de la Londra. Trebuie să discutăm cu partenerii noştri din întreaga lume. Trebuie să ne continuăm cooperarea în domeniul securităţii.

Ţara are nevoie de un nou premier şi de un nou guvern pentru a duce ţara pe o nouă direcţie. Nu am recomandat ca ţara să iasă din UE, dar cred că trebuieb să rămânem î minte cu imaginea unei Mari Britanii respectată, puternică, care poate asigura viitorul generaţiilor care vor urma”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri