Refugiații sirieni se tem să se întoarcă acasă, chiar dacă războiul se încheie

Data actualizării: Data publicării:
refugiat sirian din germania
Amir,refugiat sirian din Germania, se teme că dacă se întoarce în Siria va fi luat în armată

În Europa, numărul refugiaţilor sirieni care sosesc a scăzut vizibil. După aproape opt ani de război civil, luptele au încetat în aproape toate regiunile Siriei. Aşa-zisul Stat Islamic a pierdut porţiuni mari de teritoriu şi trupele sprijinite de Statele Unite sunt pe cale să recupereze şi ultima fortăreaţă a grupării teroriste, localitatea Baghouz. Urmăriți un material din emisiunea Focus Europa, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

Germania adăposteşte aproximativ 700 000 de sirieni, dintre care mulţi au venit aici ca să se refugieze din calea războiului. Chiar dacă războiul pare să se apropie de sfârşit, mulţi sirieni nu se aşteaptă ca la întoarcere să găsească pace în ţara lor.

Regimul brutal al lui Bashar al-Assad este, din cât se ştie, încă la putere, şi mulţi sirieni din Europa se tem de represaliile guvernului împotriva celor care au fugit de ororile războiului.

Unul dintre aceştia este Amin. Însă în ochii autorităţilor germane posibila ameninţare din partea Damascului şi a serviciilor sale secrete nu-l scuteşte de prevederile legii.

Refugiații sirieni ar trebui să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Această familie siriană locuieşte într-un mic apartament undeva, pe teritoriul Germaniei. Nu vom spune exact unde şi nici nu vom folosi numele lor reale. Capul familiei trăieşte cu teama regimului din Siria, de unde a fugit în 2017.

Amin, refugiat sirian: „Sunt căutat pentru efectuarea serviciului militar, iar Siria nu e un loc sigur. E greu. Foarte greu”

Capul familiei spune că în Siria poţi fi băgat la închisoare pentru eschivarea de la efectuarea serviciului militar. Îl vom numi Amin. El spune că a văzut prea multe lupte şi prea multă moarte în oraşul său, Deir ez-Zor. Imagini ale acestui oraş îi amintesc ororile trăite.

„Îmi amintesc ce s-a întâmplat în Siria: bombardamentele, copiii pe care i-am văzut murind când bombele cădeau pe oraşul meu. Scoteam copiii de sub dărâmături... Aceste scene îmi amintesc de lucrurile îngrozitoare din trecutul meu. De felul în care copiii mei se ascundeau sub scări sau în dulapuri când vedeau un avion pe cer, gata să arunce bombe. Copiii mei au văzut lucruri înfiorătoare”, povestește Amin.

Amin se teme că va fi luat la armata lui Bashar al-Assad

Amin nu are nicio dovadă că urma să fie recrutat. Spune că a pierdut documentele în drum spre Europa - împreună cu vechiul paşaport. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care cererea de azil i-a fost respinsă.

Însă el şi familia lui pot rămâne în Germania, ca refugiaţi de război, până când luptele din Siria se vor încheia.

sirian DW
Amir,refugiat sirian din Germania, se teme că dacă se întoarce în Siria va fi luat în armată

Acum, autorităţile germane le cer să solicite un paşaport sirian valabil, la Ambasada Siriei. Atunci ar putea primi permise de şedere cu valabilitate mai îndelungată şi documente de călătorie germane. Dar Amin refuză să se ducă.

 

„Nu pot mă pot duce la ambasadă, chiar dacă nu există un pericol imediat. Sunt căutat pentru încorporare. Nu mă pot duce la ambasadă, fiindcă asta ar pune în pericol viaţa familiei mele”, explică Amin.

De ce se tem sirienii din Germania de propria ambasadă

Însă la Ambasada siriană din Berlin vin zilnic sute de oameni pentru documente de călătorie. Mulţi dintre ei, ca Amin, sunt refugiaţi de război, fără drept de azil. Termenul legal este de „persoane cu statut de protecţie subsidiară”. Experţii juridici germani spun că aceste persoane se pot duce la ambasadă fără probleme.

Christian Tomuschat, expert în dreptul internaţional, Universitatea Humboldt, Berlin: „Nu cred că o persoană cu statut de protecţie subsidiară are motive să se teamă. Aceşti oameni nu sunt persecutaţi personal. Li s-a permis să stea aici pentru că în Siria face ravagii un război civil”.

Însă Anwar Al-Bunni, avocat sirian în domeniul drepturilor omului, spune că mulţi dintre cei care vin aici se tem şi pentru ei, şi pentru rudele rămase în Siria - mai ales dacă acestea fac parte din opoziţie.

sirieni ambasada
Refugiații sirieni din Germania se tem să meargă la propria ambasadă pentru a-și face acte

Serviciile siriene de informaţii încearcă să obţină de la vizitatorii ambasadei informaţii despre contacte cu adversarii regimului. Dacă cineva refuză să răspundă la întrebări, nu se i dă paşaport.

Anwar al-Bunni, avocat şi activist în domeniul drepturilor omului: „Oamenii sunt ameninţaţi şi se culeg informaţii despre ei: unde locuiesc, unde se duc, cu cine se întâlnesc. Aceste informaţii sunt trimise serviciilor de securitate din Siria. Deci e o problemă nu pentru refugiaţii în sine - ci pentru părinţii lor din Siria, care sunt încă sub controlul regimului”.

Viitor nesigur

Oare ambasada de la Berlin operează în numele serviciilor secrete siriene? Reporterul i-a prezentat aceste afirmaţii şefului misiunii. El le-a negat, cum era de așteptat.

Bashar Alassaed, şef al misiunii, Ambasada Siriei de la Berlin:  „A declarat vreun sirian care a fost aici că a fost întrebat alte lucruri decât cele strict legate de paşaport? Noi nu facem asta. Nu adunăm informaţii personale. Cerem doar documentele necesare pentru stabilirea identităţii solicitantului”.

Amin nu crede aceste lucruri şi nu vrea să aibă vreun contact cu autorităţile siriene, fie pentru paşapoarte, fie pentru orice alte documente pentru el sau pentru familia lui, chiar dacă asta înseamnă că întâmpină mari probleme în găsirea de lucru în Germania sau în a se deplasa.

„N-aş şti ce să fac dacă biroul pentru înregistrarea cetăţenilor străini nu mi-ar reînnoi permisul de şedere sau nu mi-ar da documente de călătorie germane. Dar tot nu m-aş duce la ambasadă”, spune Amin.

Aşadar, viitorul lui Amin şi al familiei sale în Germania este nesigur. Cea mai mare teamă a lor e să fie nevoiţi să se întoarcă în Siria, chiar şi după încetarea luptelor. Deoarece vechiul regim ar putea fi încă la putere.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri