Decizia de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef UE, semnată la Strasbourg

Data actualizării: Data publicării:
numirea codrutei kovesi semnatura

Numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului UE este oficializată și în acte. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, ca reprezentantă a Președinției rotative a Consiliului UE, au semnat miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Parlamentul European din Strasbourg, decizia de numire a procurorului-șef european în persoana Laurei Codruța Kovesi. 

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene

Parlamentul European a aprobat la 17 octombrie numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea nou înființatului Parchet European. Decizia Parlamentului European a fost luată la nivelul Conferinței Președinților, organism care îi reunește pe liderii grupurilor politice din PE și pe președintele Parlamentului European. În septembrie, negociatorii din partea Parlamentului European și a Consiliului European căzuseră de acord pentru a o numi pe Laura Codruța Kovesi în această funcție. 

Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției - până de curând - a miniștrilor UE.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Laura Codruța Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, de procuror-șef european, o funcție apărute o dată cu înființarea Parchetului European.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

Citiți și: Klaus Iohannis: Validarea Codruţei Kovesi, o reuşită. I-am mulţumit lui Macron pentru "implicarea deosebită și de succes"

Comisarul european pentru Justiţie, mesaj după validarea Codruţei Kovesi: Va face o muncă excelentă

Kovesi a devenit oficial procuror șef european. Cioloș: Felicitări, ai șansa de a construi de la zero Parchetul European

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri