Decizie fără precedent la Haga. Olanda, condamnată pentru Srebrenița

Data publicării:
olanda foto

Curtea Supremă de Justiţie de la Haga dat azi o decizie fără precedent în dreptul internaţional: a decis că Olanda este responsabilă pentru moartea a trei bosniaci musulmani la Srebreniţa, în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Este prima oară când trupele care acţionează sub mandat ONU primesc o astfel de condamnare. Decizia va avea consecinţe asupra ţărilor care trimit trupe în misiunile ONU, şi este şi cazul României.

În iulie 1995, trupele olandeze aflate sub mandatul Națiunilor Unite aveau rolul de a proteja enclava musulmană Srebrenița din fosta republică iugoslavă Bosnia Herțegovina. Olandezii au cedat însă controlul orașului, fără să se opună forțelor paramilitare ale sârbilor bosniaci, care au masacrat ulterior 7.500 de bărbați și băieți musulmani. Trei dintre aceste victime, munceau în tabăra căștilor albastre olandeze, dar au fost dați afară din cazarmă. Cei au sfârșit ca toți ceilalți, într-o groapă comună.

În 2002, guvernul olandez a demisionat din cauza propriului raport „Srebrenița”, care învinovățea direct statul olandez. Un supraviețuitor al masacrului a dat în judecată Olanda și a câștigat la tribunal în 2011, dar statul olandez a făcut apel. Acum, justiția i-a dat dreptate definitiv bosniacului.

„Prin urmare, decizia este că Tribunalul Suprem respinge moțiunea Statului. Decizia Curții de Apel rămâne valabilă și aceasta este hotărârea definitivă”, a declarat Floris Bakels, judecător principal.

Hasan Nuhanovici era translator pentru trupele ONU în 1995 și a cerut dreptate pentru asasinarea părinților și a unuia dintre frații săi. A primit-o, iar acum decizia instanței supreme din Olanda riscă să provoace un adevărat cutremur în dreptul internațional.

„Cea mai importantă concluzie este că steagul ONU nu acordă imunitate unui stat sau unui soldat”, a spus Lisbeth Zegveld, avocatul acuzării.

„Ar putea exista consecințe asupra Dreptului Internațional pentru că pe viitor țările ar putea acționa diferit în misiunile internaționale de pace”, a declarat Hasan Nuhanovici, supraviețuitor al masacrului.

Masacrul de la Srebrenița este considerat cel mai mare genocid comis în Europa, după cel de al doilea război mondial. Pe 16 noiembrie 1995, președintele sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, și comandantul trupelor sârbe, Ratko Mladici, au fost acuzați de crime împotriva umanității de către Tribunalul Penal Internațional de la Haga. Radovan Karadzici a fost arestat în 2008 la Belgrad, iar Ratko Mladici a fost reținut în Serbia, în 2011. Amândoi sunt judecați în prezent la Haga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri