Declarații separatiste la Tiraspol. Liderul transnistrean vrea un „divorț civilizat” de Republica Moldova

Data publicării:
Tiraspol

Pretenţiile separatiste s-au amplificat la Tiraspol în contextul crizei din Ucraina şi anexării Crimeei la Federaţia Rusă. Liderii separatişti au cerut în repetate rânduri recunoaşterea independenţei şi alipirea la Rusia. În sprijinul acestor pretenţii, politicienii transnistreni invocă referendumul din 2006, când 96 dintre locuitorii regiunii separatiste ar fi votat pentru independenţă.

Primul nostru obiectiv este, bineînţeles, independenţa şi recunoaşterea acesteia de către comunitatea internaţională. Vrem ca voinţa poporului Transnistriei să fie luată în considerare. În acest moment cea mai bună soluţie ar fi ceea ce putem numi „un divorţ civilizat de Moldova”, a spus Evgheni Şevciuk, liderul regiunii separatiste Transnistria.  

Liderul separatist nu vede cu ochi buni Acordul de Asociere pe care Republica Moldova urmează să îl semneaze la sfârşitul acestei luni cu Uniunea Europeană, care, în opinia sa, nu va face decât să înrăutăţească situaţia.

„Semnarea Acordului de Asociere va avea un impact economic negativ pentru noi, pentru că nu am participat la negocieri. Desigur, sunt şi anumite elemente pozitive în acest acord, dar sunt mai multe elemente negative. De aceea, cred că va avea un efect nefavorabil, a spus Evgheni Şevciuk.

Republica Moldova urmează să semneze Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeana pe 27 iunie, într-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri