Demiteri după violențele de la Kiev. Președintele Ianukovici susține că a încheiat un armistițiu cu opoziția

Data publicării:
viktor ianukovici - mfax-1

Cel puţin 26 de oameni au murit la Kiev în timpul confruntărilor dintre protestatari şi poliţişti, iar aproape o mie au fost răniţi.

A fost război în toată regulă marţi noapte la Kiev. Jandarmii au pătruns cu forţa în Piaţa Independenţei, unde erau adunaţi mii de oameni, iar protestatarii i-au aşteptat înarmaţi cu pietre, cărămizi, bâte şi sticle incendiare.

În mijlocul evenimentelor a fost şi un regizor din Republica Moldova care a descris momentele teribile din timpul confruntărilor.

„Noaptea trecută a fost înfricoşătoare, pentru că erau mişcări agresive de ambele părţi. Poliţia a folosit arme neletale, dar nu suntem siguri că acest lucru e în totalitate adevărat, pentru că am văzut cu ochii mei oameni care au fost omorâţi şi răniţi cu mijloace, cu arme letale”, a spus regizorul Cristian Jereghi, la Digi24.

Intervenţia în forţă a trupelor speciale nu i-a făcut să bată în retragere pe manifestanţii proeuropeni.

După ore de lupte de stradă, spitalele din Kiev erau pline de răniţi. Victime au fost şi din tabăra celor care cer demisia preşedintelui şi din partea forţelor de ordine. Medicii au anunţat că mare parte dintre cei ucişi au fost răpuşi de muniţie de război, deşi Ministerul de Interne a asigurat că s-au folosit doar gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

O filmare de amator arată, însă, că s-a tras în protestatari cu proiectile de luptă.

Manifestanţii spun că în timpul confruntărilor de marţi noapte au confiscat 1.500 de arme de foc.

„Nu a fost o demonstraţie democratică şi nici o acţiune politică. Oamenii au fost manipulaţi într-o încercare de a obţine puterea prin forţă”, a susținut Seghei Arbuzov, premierul interimar ucrainean.

Mai mult, regimul lui Viktor Ianukovici vorbeşte chiar de terorişti, care ar fi provocat măcelul din capitală. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri