Demnitari europeni anchetaţi pentru corupţie

Data publicării:
Silvio Berlusconi - AFP Mediafax Foto-FILIPPO MONTEFORTE

Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy şi Ivo Sanader sunt doar câţiva dintre ei, în timp ce probleme cu legea au şi unii membri ai familiilor regale - un exemplu este cel al Infantei Cristina, una dintre fiicele fostului rege al Spaniei.

I se spune Il Cavaliere şi a fost, cu siguranţă, unul dintre cei mai carismatici şi neconvenţionali premieri din istoria Italiei. Silvio Berlusconi a ţinut prima pagină a ziarelor cu scandalurile în care a fost implicat. Şi nu au fost deloc puţine, iar dosarele Rubygate şi Mediaset sunt câteva dintre ele.

În cel dintâi, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi a primit interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră pe care a plătit-o. A făcut apel la decizie, iar în acest an a fost achitat de instanţa supremă. În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a "umflat" costurile de achiziţie a drepturilor de difuzare pentru mai multe filme. Din cauza vârstei înaintate, a primit doar un an de muncă în folosul comunităţii.

În Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy are şi el probleme cu legea. A fost reţinut anul trecut timp de 15 ore, fiind cercetat pentru donaţiile primite în campania sa electorală din 2007. A fost eliberat, dar nu a scăpat de punerea sub acuzare pentru corupţie şi trafic de influenţă. În ciuda acestor probleme, Sarkozy pare decis să-şi încerce din nou şansa în politică şi vrea să candideze pentru alegerile prezidenţiale din 2017.

În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader a fost condamnat în 2012, în primă instanță, la zece ani de închisoare. A fost acuzat că a primit ilegal sute de mii de de euro de la o bancă austriacă, dar a fost inculpat şi pentru o mită de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. A fugit din țară, dar a fost prins în Austria și extrădat.

De scandaluri nu a scăpat nici fostul preşedinte francez Jacques Chirac, condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare. Poliţia a descoperit atunci că mai multe persoane care lucrau pentru campania electorală a partidului său au fost plătite de primărie, în perioada în care acesta era edil. A fost primul fost preşedinte francez audiat într-o afacere de corupţie.

Probleme cu legea au inclusiv familiile regale. În Spania, una dintre fiicele fostului rege Juan Carlos, Infanta Cristina, este implicată într-un scandal care-l are în prim-plan pe soţul său. Prinţesa este suspectată că l-ar fi ajutat pe acesta să deturneze bani publici, printr-o fundaţie pe care o conducea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri