Deputaţii francezi renunţă la regimul special de pensii

Data actualizării: Data publicării:
Parlament Franta_GettyImages-2779503
Foto: Gulliver/GettyImages

Biroul permanent al Parlamentului de la Paris a decis să ia o decizie neașteptată: gata cu regimul special de pensii pentru deputaţii francezi. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, promisese la Congresul de la Versailles de luna trecută o reformă în profunzime a Parlamentului: reducerea numărului de aleşi, introducerea unei doze de vot proporţional la alegerile legislative şi mai ales o moralizare a vieţii publice, transmite RFI

Parlament Franta_GettyImages-2779503
Foto: Gulliver/GettyImages

Până acum, aleşii care ocupaseră un mandat de cel puţin 5 ani beneficiau de o pensie lunară de aproape 1.200 de euro. Un sistem foarte avantajos care însă a luat sfârşit pe 2 august în urma unei decizii a biroului permament al parlamentului.

Deputaţii vor avea de acum încolo regimul de pensii aliniat pe cel al funcţionarilor publici.

Schimbarea, promisă în timpul campaniei de Emmanuel Macron, este imediată dar nu şi retroactivă. Biroul parlamentul a profitat de ocazie pentru a valida şi modificarea alocaţiilor de şomaj pentru deputaţi, alocaţii care sunt şi ele acum aliniate pe cele ale cetăţenilor de rând.

În plus, biroul parlamentului a decis să renunţe şi la avantajele în transporturi de care beneficiau aleşii. Până acum, deputaţii care făcuseră cel puţin 3 mandate puteau circula gratis cu trenul în toată Franţa. Renunţarea la acest privilegiu va permite o economie anuală de circa 800.000 de euro, estimează François de Rugy, preşedintele Adunării naţionale franceze.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri