Deutsche Bank: Italia, cel mai mare risc pentru stabilitatea zonei euro

Data actualizării: Data publicării:
euro

Italia reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea zonei euro, în pofida alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în Franţa în primăvară, potrivit analiştilor Deutsche Bank, relatează CNBC.

euro

Fostul premier italian Matteo Renzi a demisionat duminică de la conducerea Partidului Democrat, apărând riscul unei scindări a formaţiunii politice de guvernământ.

„Italia reprezintă, în opinia noastră, principalul risc al stabilităţii zonei euro”, afirmă într-o notă adresată clienţilor Marco Stringa, analist la Deutsche Bank.

Probabilitatea mare de scindare a Partidului Democrat, care a devenit scenariul de bază pentru Derutsche Bank, a făcut ca spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Italiei şi cele ale Germaniei pe termen de 10 ani să crească cel mai mult după februarie 2014.

Analiştii băncii germane consideră că cel mai probabil în luna septembrie vor avea loc alegeri în Italia, pentru că Renzi va dori ca scrutinul să aibă loc înainte ca proiectul de buget să fie trimis Comisiei Europene spre aprobare, în octombrie.

Între timp, în Franţa vor avea alegeri prezidenţiale în două tururi, în aprilie şi în mai.

Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, a promis să renegocieze apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană dacă va fi aleasă preşedinte, cu toate că şansele ei de succes sunt limitate.

„Credem că probabilitatea unei evoluţii negative în Italia, pe termen scurt şi mediu, este mai mare decât cea a unei victorii a liderului Frontului Naţional, Lamine Le Pen”, a scris Stringa.

Investitorii sunt tot mai nervoşi în perspectiva alegerilor programate în Europa în acest an, după ce nu au reuşit să anticipeze rezultatul referendumului pentru Brexit din iunie anul trecut şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri