Sari la conținut

Dezamăgire la Praga. Portofoliul de comisar european vizat de Cehia a fost primit de România

Vera Jourova/ Foto: Facebook

Decizia preşedintelui ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, de a repartiza comisarului desemnat de Cehia, Vera Jourova, portofoliul pentru Justiţie, protecţia consumatorilor şi egalitate de gen a provocat surprindere, în condiţiile în care Praga se aştepta să obţină un domeniu economic cu greutate în viitorul Executiv european.

De altfel, într-o primă reacţie în presă după anunţarea repartizării portofoliiilor în Comisia Europeană, Vera Jourova şi-a exprimat regretul că nu a obţinut portofoliul Politică Regională, pentru care se considera expert, mai ales că a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, sau cel al Transporturilor, pentru care a făcut lobby Guvernul ceh.

Câteva ore mai târziu, într-un interviu pentru televiziunea cehă, Vera Jourova şi-a declarat mulţumirea în legătură cu portofoliul primit de Cehia.

Este un portofoliu puternic şi foarte interesant şi, într-un fel sau altul, are legătură cu viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor UE”, a spus ea.

Premierul Bohuslav Sobotka, care a condus negocierile privind portofoliul pentru Cehia cu preşedintele ales Jean-Claude Juncker, a exprimat o poziţie similară, afirmând că acesta reprezintă o oportunitate pentru decizii asupra unor politici cu implicaţii pentru milioane de persoane din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, partenerii de coaliţie au criticat portofoliul repartizat Cehiei în viitoarea Comisie Europeană. Liderul mişcării de centru ANO, Andrej Babis, a declarat că rezultatul este dezamăgitor, în timp ce liderul creştin-democraţilor a afirmat că, ţinând cont de mărimea şi poziţia sa, Cehia ar fi putut obţine mai mult.

La rândul lor, politicienii din opoziţie l-au criticat pe premierul Bohuslav Sobotka, afirmând că portofoliul acordat reflectă modul în care este percepută Cehia în UE. Ei au subliniat, de asemenea, că portofoliile pentru care Praga a făcut un lobby puternic au revenit României şi Slovaciei şi nu unor ţări cu greutate în UE, cu care Cehia nu ar fi putut să concureze.

Preşedintele Milos Zeman a vorbit explicit despre un eşec, afirmând că, printr-un lobby susţinut, Praga ar fi fost în măsură să-şi asigure portofoliul Politică Regională, pentru care comisarul propus de Cehia era considerat expert.

Pe aceeași temă