Dezbaterea la nivel european a șomajului în rândul tinerilor s-a încheiat fără anunțarea unor măsuri concrete

Data publicării:
somaj

Şomajul în rândul tinerilor din Uniunea Europeană este una dintre dovezile cele mai grăitoare ale crizei financiare. Potrivit statisticilor Eurostat, rata şomajului a ajuns în septembrie la 23,5%, cu 0,4% mai multe decât anul trecut. Îngrijoraţi de aceste cifre, liderii europeni au încercat să găsească soluţii.

„Trei lucruri caracterizează această întâlnire, iar ele sunt: viteză - fiindcă lucrurile sunt urgente, solidaritate - pentru că nu putem abandona o întreagă generaţie, şi calitate - fiindcă suntem obligaţi să propunem locuri de muncă şi instruire”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Dincolo de aceste declaraţii, nici o măsură concretă nu a fost anunţată la finalul conferinţei de la Paris. Uniunea Europeană pregăteste, însă, un program special, finanţat cu 6 miliarde de euro, pentru a impulsiona crearea de locuri de muncă.

„Ca ţări membre ale Uniunii Europene, facem tot ce e posibil pentru o creştere economică, fiindcă fără creştere economică, nu vor fi create noi locuri de muncă, iar cei care vor suferi vor fi în special tinerii”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Şi fiindcă tot vorbim de tinerii din Uniunea Europeană, mulţi dintre cei sub 25 de ani sunt într-o situaţie disperată. Aproape şase milioane dintre ei sunt şomeri, iar cele mai mari probleme sunt în Grecia şi Spania, unde rata şomajului se apropie de 60%.

Şomaj în rândul tinerilor în UE

septembrie 2013: 23,5%

septembrie 2012: 23,1%

Rata şomajului, tineri sub 25 de ani

Grecia: 57,3%

Spania: 56,5%

Croaţia: 52,8%

România: 23,2%

Austria: 8,7%

Germania: 7,7%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri