Sari la conținut

Dezvăluirile unui fost agent MI5

Marea Britanie este vizată aproape zilnic de atacuri teroriste, dezvăluie un fost agent MI5, serviciul intern de informaţii. Retras din activitate, a primit permisiunea foştilor şefi să le povestească reporterilor despre câteva dintre misiunile lui. Concluzia? Filmele cu spioni nu conţin atât de multă ficţiune cum credem.

Tom Marcus”, fost agent MI5: Mă îmbrăcasem ca un vagabond care cerşea, când am observat că din moschee ies mai multe femei decât intraseră. Aşa că am alertat echipa de intervenţie, fiindcă mi-am dat seama că cel urmărit îşi schimbase înfăţişarea. Membrii echipei au ajuns foarte repede şi l-au scos din maşină, unde au găsit arme şi bombe artizanale.

Fostul agent MI5 a împiedicat atunci un atentat care viza 60 de elevi. A fost el însuşi ţinta unui atac al jihadiştilor.

Tom Marcus”: A fost ceva ce n-am mai văzut în Marea Britanie, a fost foarte, foarte aproape ca teroriştii să mă bage într-o dubă şi să mă transporte la o adresă. Acolo, forţele speciale au găsit o folie întinsă pe jos, o cameră video, un steag şi un cuţit de măcelar. A fost la limită...

Islamiştii nu sunt, însă, singurele persoane supravegheate de serviciile britanice.

Tom Marcus”: În special agenţii ruşi sunt extrem de eficienţi. Sunt foarte bine pregătiţi în contraspionaj, sunt capabili să identifice şi să oprească agenţi ca mine.

Bărbatul, care acum îşi spune „Tom Marcus”, s-a retras din activitate în urmă cu trei ani. Le-a spus însă reporterilor că ameninţarea teroristă nu a scăzut de atunci.

Tom Marcus” a fost diagnosticat cu stres posttraumatic. Acum şi-a revenit şi nu mai are coşmaruri în fiecare noapte, dar obiceiurile vechi mor greu. Se teme că fiul său poate păţi ceva aşa că i-a montat pe haine dispozitive de urmărire pe haine, ca să ştie tot timpul unde se află.